X-Ensems. Concert pedagògic

Data:
Dijous 22 de setembre 2022
Lloc:
Auditori ADDA d’Alacant
Hora:
19.30h
Duració:
40'
Preu:
Entrada lliure amb invitació fins a completar aforament
Comprar entrades
Descripció

X-Ensems conforma el projecte pedagògic del Festival de Música Ensems organitzat per l’Institut Valencià de Cultura. És un programa dirigit a l’experimentació i creació sonora per a tots els públics amb especial èmfasi en els xiquets/es i joves.

Enguany es pretén donar continuïtat a una proposta que es va encetar en l’anterior edició: dotar als xiquets/es i joves de la capacitat de poder expressar-se artísticament a través de materials compositius creats especialment per a ells i elles.

Això significa anar més enllà de l’aspecte formatiu que aquest material ofereix per a permetre’ls expressar i compartir música sobre l’escenari, independentment de l’edat o nivell musical, i ampliar així els límits d’allò que anomenem pedagògic en relació a la creació artística.

En aquesta ocasió hi participen dos agrupacions de xiquets/es i joves estudiants de grau elemental i professional. Per una banda, hi prenen part el Conservatori Professional de Música “Guitarrista José Tomás” i el Conservatori Professional de dansa “José Espadero” d’Alacant. Per l’altra, hi intervenen el Conservatori Professional de Música d’Utiel, el Conservatori Professional de Música “Mariano Pérez Sánchez” de Requena i l’aula de composició del Conservatori Superior de Música de València. Els compositors David Leal i Joan Gómez són els encarregats de crear les peces per a les esmentades agrupacions.

Prenent com a referència el concepte paraigua que articula el festival Ensems d’enguany, el projecte pedagògic explora el joc com a diàleg, pont o finestra amb la realitat social i cultural de cada època i context. El joc entès com una forma d’assajar, interpretar i donar-li sentit al món.

Les obres dels dos compositors elegits per al projecte pedagògic, encàrrec de l’Institut Valencià de Cultura a David Leal i Joan Gómez, exploren este imaginari a partir del llenguatge absurd i satíric de l’escriptor Lewis Carroll.

Programa

Alícia a través de l’espill (Obra encàrrec de l’Institut Valencià de Cultura, 2022) David Leal (1994) 20’

Alícia creua l’espill

Jabberwocky

Jardí de les flors parlants

Cançó de bressol

Participa: L’aula de percussió de saxos i percussió del Conservatori Professional de Música “Guitarrista José Tomás” i el Conservatori Professional de dansa “José Espadero” d’Alacant.

Col·labora: Jóse Antonio Suay, Adrià Garcia, Javi Carrillos, Asun Noales i Ricardo Millor.

Jabberwocky (Obra encàrrec de l’Institut Valencià de Cultura, 2022) Joan Gómez (1990) 20’

Participa: L’aula de cello del CPM Mariano Pérez Sánchez de Requena i l’aula de percussió del CPM d’Utiel.

Col·labora: Manuel Santapau, Rocío Cintero, Miguel Hernández i Marc Moreno.

La peça de David Leal, Alícia a través de l’espill, escrita per a ensemble de saxos, percussió i dansa pren com a punt de partida la segona part de la novel·la homònima de Lewis Carroll de 1871. En aquesta obra, Alícia s’endinsa al món que hi troba a través de l’espill. Un espai oníric i absurd plantejat per Carroll que serveix d’inspiració en aquesta obra a través de quatre moviments: Alícia creua l’espill, Jabberwocky, el Jardí de les flors parlants i la Cançó de bressol.

La peça de Joan Gómez, Jabberwocky, escrita per a ensemble de cordes, percussió, electrònica i videocreació explora l’imaginari del poema Jabberwocky de Lewis Carroll, inclòs en la seva obra Alicia través de l’espill, a partir de l’aproximació estètica surrealista que proposa el cineasta Svankmajer en el seu famós curtmetratge de 1971. La composició audiovisual resultant proposa una deconstrucció del material del cineasta a través de la presència de joguets, mobiliaris, edificacions i gravats de l’època. Una peça que dialoga amb la lectura crítica de Carroll envers les costums i la moral de la societat victoriana.