Sono(soro)ridades

Data:
Diumenge 17 de setembre 2023
Lloc:
IVAM - València
Hora:
11.00h
Duració:
70'
Preu:
Gratuït - Accés lliure
Comprar entrades
Participants

Ana Mora y Amanda Gutiérrez, col·lectiu Sono(soro)ridades

Stuart Jackson: percussió, músic convidat

Rafael Tormo: vincle cultural

Informació

Aquest esdeveniment comença amb la visita guiada a l’estudi obert a IVAM de la residència artística del col·lectiu Sono-(soro)ridades com a part del festival ENSEMS. L’IVAM serà el punt de partida per a l’inici de la caminada sonora de Realitat Augmentada. La caminada culminarà amb una execució sonora al pati d’IVAM obert al públic en general.

Aquest projecte parteix de l’ecologia acústica dels safareigs públics com a centres de socialització i reunió de dones i nens que van propiciar un entramat de relacions aurals, on la comunicació, les cures i la criança s’intersecten espacialment i corporalment. El seu contingut es nodreix d’entrevistes i registres sonors in-situ dels vestigis de safareigs públics a València, per recuperar i amplificar l’escolta a través d’històries orals dels qui van habitar aquests espais i les memòries del qual prevalen fins als nostres dies.

El projecte vincula el ‘fer safareig’ i l’aigua com a mitjà ressonant del territori des d’una escolta feminista, enfocant-se en la connexió aural d’aquestes col·lectivitats per mitjà de narratives situades. En el marc del festival d’Ensems, la col·lectiva Sono-(soro)ridades desenvolupa una residència artística i s’enfoca en experiències aurals, incorporant reflexions al voltant de corporalitats situades, gènere, migració i descolonització, entre d’altres. La seva participació consta d’una mostra processual amb la documentació de la investigació i la creació artística. L’obra en viu es durà a terme després d’una caminada sonora mitjançant una intervenció performàtica i acústica en temps real.

Currículums

ANA ALFONSINA MORA FLORES

Doctoranda en Arts (DAVEI: Doctorat en Arts Visuals, Escèniques i Interdisciplina) per l’Instituto Nacional de Bellas Artes. Mestra en piano per Brooklyn College, NY. Llicenciada en música pianista per la Universidad de las Américas Puebla obtenint la millor mitjana de l’Escola d’Arts i Humanitats i magna cum Laude. Ha rebut les beques d’Arts i Ciències a la UDLAP, Fundació Espinosa Rugarcía, Seymour i Sylvia Rothchild Memorial. S’ha presentat a escenaris de Mèxic, EU i Canadà. Actualment és professora de temps parcial de piano a la UDLAP i col·laboradora a la plataforma MUSEXPLAT (Música Experimental Llatinoamericana). Pel que fa a la seva tasca acadèmica, la seva investigació se centra en el noise/soroll dins de les pràctiques sonores experimentals a Llatinoamèrica fetes per artistes que s’identifiquen com a dones, dissidències i minories.

AMANDA GUTIÉRREZ

Neix a la Ciutat de Mèxic l’any de 1978. Va concloure els seus estudis de Mestratge a The School of the Art Institute of Chicago, amb l’especialitat en performance i nous mitjans. A Mèxic va realitzar els estudis de llicenciatura en disseny d’escenografia, a l’Escuela Nacional de Arte Teatral de l’INBA, institució de la qual es va titular amb menció honorífica, per la seua investigació: ‘El desenvolupament dels mitjans electrònics a les arts escèniques del segle XX’.

Amanda Gutiérrez és part de la taula directiva del World Listening Project (Projecte Global de l’Escolta) i del comitè organitzador de la Xarxa d’Ecologia Acústica Mèxic (REA), organitzacions que incentiven les pràctiques aurals i de l’ecologia acústica, àrea a què dedica els seus estudis de doctorat a la Universitat de Concòrdia a Montreal al Canadà i com a part de l’equip de recerca del Laboratori de l’Escolta a aquesta mateixa seu. El seu treball de caminades en realitat virtual ‘Flaneuse’, ha estat presentat l’any 2019, al Segon Col·loqui Internacional d’Art i Immersivitat a celebrar-se a la Fonoteca Nacional de Mèxic, al festival Folly Systems al teatre Roulette Intermedium, a l’exposició col·lectiva ‘Female Migrations’ a la galeria La Nacional, The International Electronic Art Festival de Harvestworks, a la ciutat de Nova York, el 6è Congrés Peatonal a Morelia Michoacán, Mèxic, i a la conferència RE:SOUND, the 8th International Conference for Histories of Media Arts 2019 a Dinamarca.

L’any 2011 va concloure la sèrie anomenada ‘Breu històries de ficcions’, conformada per quatre projectes, realitzats sota la mateixa metodologia i estratègies de treball, provinents del documental i performance. Aquesta sèrie ha guanyat dos reconeixements, The Fellowship Competition 2007 i CAAP 2008 (Community Arts Assistance Program), i va ser seleccionada com a artista finalista per rebre el premi nacional d’art Artadia Chicago 2009.

Al llarg de la carrera ha obtingut diverses residències artístiques. La primera va ser atorgada amb el projecte ‘Solaris’, realitzat al CMM (Centre Multimèdia a la Ciutat de Mèxic). Posteriorment va realitzar el projecte de ‘Radial’, desenvolupat durant una residència artística de dos mesos a ZKM (Zentrum für Kunst und Medientechnologie) Alemanya; aquest projecte és presentat al Festival Sound and Image a la ciutat de Mèxic i Version >04 Invisible Networks, a Chicago, Illinois. A la ciutat de Chicago li va ser atorgada la residència Incubate, del Centre Cultural de Chicago, amb una estada de sis mesos, desenvolupant la peça ‘The Comming Out Stage’, presentada al festival de performance i nous mitjans In>Time, a la ciutat de Chicago. L’any 2009 va ser seleccionada per Artist Village in Taipei, Taiwan i pel Programa de Residències Artístiques 2009 FONCA-BANFF Centre, l’àrea de nous mitjans, residències en les quals va desenvolupar el projecte ‘Rastreando memoria’. L’any 2012 obté la beca i premi EMAN-EMARE, realitzant una residència a FACT Liverpool.

El 2011 desenvolupa la trilogia de vídeo ‘Topografies del temps’, recolzada pel Programa de Foment i Conversions Culturals 2011 del FONCA. Aquesta sèrie ha estat exposada a museus d’art contemporani a nivell internacional, com Galeria The Windor a Madrid, Espanya, Khiasma Gallery a París, França, Move Forward Festival a Halle, Alemanya, Art Biennale Liverpool 2012, al Regne Unit, Ex Teresa Art Actual a D.F, Mèxic i Action Art Actuelle a Montreal, Canadà.

Recentment, Gutiérrez s’ha centrat especialment en el paper del so a l’experiència quotidiana, recorrent a mètodes d’estudis urbans i ecologia acústica. Mitjançant l’ús regular de tècniques participatives, com ara la caminada sonora i la deriva, implementa la seua visió de la pràctica artística. Gutiérrez ha desenvolupat al llarg d’una dècada d’ensenyament en diversos entorns que van des d’escoles secundàries al costat sud de Chicago fins a un centre per a gent gran a l’Upper West Side de Nova York, incloses institucions acadèmiques com el SAIC, Connecticut College i Columbia University. Gutiérrez ha realitzat nombroses residències artístiques a FACT Liverpool al Regne Unit, ZKM a Alemanya, TAV a Taiwan, Bolit Art Center a Espanya, i el seu treball ha estat exhibit internacionalment a Llocs com The Liverpool Biennial el 2012, Lower Manhattan Cultural Council.

Inscripció a l'activitat

Enviar mail a ensems@ivc.gva.es. Aforament limitat a 20 persones.

Concert gratuït fins a completar aforament.

Dirigit a públic general a partir de 12 anys.