L’Institut Valencià de Cultura presenta la programació del 46è festival Ensems
  • Se celebra del 19 al 25 de setembre, amb 14 concerts, converses i activitats paral·leles a les Arts i al Palau de la Música de València

  • El festival reflexionarà sobre la violència a partir de l´obra de Heiner Goebbels ‘Songs of wars I have seen’, el lema d’aquesta edició

L’Institut Valencià de Cultura ha presentat la programació de la 46a edició d’Ensems, el festival degà de la música contemporània a Espanya, que se celebra del 19 al 25 de setembre amb una programació de catorze concerts i activitats paral·leles que es dividiran entre les Arts i el Palau de la Música de València.

La programació d’Ensems s’ha fet conèixer en una roda de premsa que ha comptat amb el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Álvaro López-Jamar, i el director adjunt de Música i Cultura Popular de l’IVC, Joan Cerveró.

El lema d’aquesta edició d’Ensems és ‘Songs of wars I have seen’, en referència a l’obra de Heiner Goebbels que té un lloc destacat a la programació, amb la direcció de Chloe Rooke, i que serà el punt de partida per a una reflexió sobre la violència i les guerres, especialment cap al patiment de les dones.

Novament, el festival Ensems compta amb la col·laboració del Palau de les Arts, que en aquesta ocasió acollirà l’afròpera ‘The Golden Stool’, de Gorges Ocloo, una producció de LOD Muziektheater & Toneelhuis en coproducció amb Opera Ballet Vlaanderen & O. Festival Rotterdam, amb el suport d’ENOA, que obre la programació del festival el 19 de setembre i que ja ha exhaurit les entrades disponibles.

El director de l’Institut Valencià de Cultura, Álvaro López-Jamar, ha assenyalat que el festival “torna amb uns dies intensos de programació que no només reuneixen a València les figures més destacades de la música contemporània, sinó que situen la ciutat com la capital mundial del sector, un node de reunió, reflexió i exhibició que pren el pols a la creació musical actual”.

Per part seua, el director adjunt de Música i Cultura Popular de l’IVC, Joan Cerveró ha explicat que en esta edició “s’ha recuperat la presència de solistes i grups valencians, que representen una part important de la programació, i hem volgut estructurar les propostes entorn d’un tema central, que en aquest cas ha estat la reflexió sobre la visió que té la música contemporània sobre les guerres i la violència, no parlar de les guerres en elles mateixes”.

“Tot això sense oblidar efemèrides que tenim molt presents i que també tindran el seu espai, com el 150è aniversari del naixement d’Arnold Schönberg o l’homenatge a José Evangelista”, ha afegit.

Eixos temàtics

En aquesta edició d’Ensems, la programació s’ha construït sobre la base de quatre blocs temàtics: ‘Songs of wars I have seen’, com a obra central i lema de l’edició; el 150è aniversari del naixement del compositor austríac Arnold Schönberg; l’homenatge al compositor valencià-canadenc José Evangelista, mort el 2023; i la reflexió sobre la música contemporània amb diàlegs i taules rodones.

Destaquen les estrenes dels encàrrecs de composició, amb obres d’Óscar Colomina per a l’Orquestra de València, Carlos Perales per a la Banda Simfònica Municipal de València i Josep Sanz Quintana per al quartet Kuarist.

A més, per primer cop apareix la figura dels festivals convidats, una sinergia entre certàmens que permet diversificar els estils i aportar a la programació noves visions. Així, el festival Volumens, amb nou edicions dedicades a la cultura digital i el new media art, aportarà el concert de Bromo, amb una arriscada proposta electrònica de música experimental, i el festival Polirritmia incorpora quatre concerts dedicats a la percussió.

D’altra banda, la programació de les 36a Trobades sobre composició comptarà amb la col·laboració i presència de les figures més destacades de la música contemporània actual, incloent més de deu Premis Nacionals de Música, que seran convidats a assistir als concerts, a debatre sobre l’estat de la música contemporània a Espanya i també a participar a les activitats paral·leles del festival.

La programació

La 46a edició d’Ensems s’inicia el dijous 19 de setembre amb la inauguració de la instal·lació sonora ‘Acuática’, de Bosch & Simons a les Arts, seguida per l’afròpera ‘The Golden Stool’, de Gorges Ocloo al Teatre Martín i Soler .

Divendres, 20 de setembre, la programació es trasllada al Palau de la Música, on a les 12.00 hores tindrà lloc el concert del percussionista David Moliner, amb un programa per a marimba sol.

A la tarda s’inaugurarà la instal·lació sonora de José Antonio Orts, just abans de la primera de les activitats En conversa, que comptarà amb la subdirectora del Palau de la Música, Nieves Pascual; el compositor i el degà de l’Escola Superior de Música Reina Sofia, Òscar Colomina; i el director de relacions externes de l’Escola Superior de Música Reina Sofia, Álvaro Guibert.

A les 19.30 hores serà el concert de l’Orquestra de València, celebrant el 150è aniversari Schönberg, amb Baldur Brönnimann com a director i un programa amb obres de Joaquín Rodrigo, Òscar Colomina, Akira Miyoshi i Arnold Schönberg.

El dissabte, 21 de setembre, a l’Aula Magistral de les Arts se celebrarà la 36a edició de les Trobades sobre composició, amb dues taules rodones; la primera, que traçarà el mapa emocional de la música contemporània, comptarà amb la musicòloga Eva Sandoval i els compositors Teresa Catalán i Héctor Parra.

A la segona taula, que se centrarà en les estratègies per a la nova música espanyola, intervindran el musicòleg Miguel Ángel Marín, la violinista Cecilia Bercovich i el compositor José Manuel López López.

A les 17.00 hores, el quartet de saxòfons Kuarist, guanyadors del concurs Re_cre@ 2023, interpretarà un programa que explora la relació de la música occidental i els mites i tradicions orientals. A continuació, ‘En conversa II’ reunirà els compositors Heiner Goebbels, Joan Gómez Alemany i Mauricio Sotelo sota el tema ‘Songs of wars’.

L’espectacle que dóna títol a aquesta edició d’Ensems, ‘Songs of wars I have seen’ arribarà al Teatre Martí i Soler de les Arts a les 19.30 hores, interpretat per Harmonia del Parnàs i el Grup Instrumental de València. Per acabar la jornada de dissabte, DJ Soak oferirà una sessió a l’exterior del Teatre Martín i Soler amb el títol ENSEMS Remix amb un remix electrònic d’algunes de les peces dels compositors programats al festival.

El diumenge 22 de setembre l’Aula Magistral de les Arts acollirà a les 12.00 hores el concert d’Amors Grup de Percussió amb el programa Prison song, que recull tres obres que reflexionen sobre la realitat social. A les 17.00 hores, el percussionista Joan Pons i la soprano Belén Roig oferiran un homenatge al compositor Josep Evangelista. En acabar, ‘En conversa III’ reunirà Matilde Asencio, vídua del compositor i filla de Vicente Asencio i Matilde Salvador; Joan Cerveró i l’instrumentista Joan Pons al voltant de la figura del desaparegut compositor valencià-canadenc.

A les 19.30 hores al Teatre Martín i Soler de les Arts hi haurà el concert del pianista Bartomeu Jaume, que interpretarà un programa monogràfic d’algunes de les composicions més representatives de Josep Evangelista.

El dilluns 23 de setembre a les 18.00 hores, l’Aula Magistral de les Arts acollirà el concert de música electrònica i experimental de Bromo, una proposta que procedeix del festival convidat Volumens, i a les 19.30 hores al Teatre Martín i Soler serà el torn de la saxofonista Xelo Giner.

Dimarts 24 de setembre l’activitat es traslladarà al Palau de la Música de València, amb la proposta dels portuguesos Drumming Grup de Percussâo a les 12.00 hores. A les 18.00 hores, ‘En conversa IV’ reflexionarà sobre la música contemporània amb els compositors Andrés Valero, Pere Vicalet i Carlos Perales. A les 19.30 hores, a la sala José Iturbi tindrà lloc el concert de la Banda Municipal de València, dirigida per Cristóbal Soler, amb un programa amb obres de David Pont, Carles D. Perales, Francisco Bort i Karel Husa.

La darrera jornada d’aquesta edició d’Ensems, dimecres 25 de setembre, començarà a les 18.00 hores a l’Aula Magistral de les Arts amb Quintet Cuesta i un programa que commemora el 150è aniversari de Schönberg. A les 19.30 hores al Teatre Martín i Soler, Arditti Quartet, grup de referència internacional de la música contemporània actual, que rebrà el guardó Ensems d’Or, en reconeixement a la seva trajectòria. El guardó és un disseny del dissenyador valencià Iban Ramón.

Totes les activitats de la programació d’Ensems són d’accés lliure fins a completar aforament, excepte l’òpera The Golden Stool i el concert de l’Orquestra de València, les entrades del qual ja estan a la venda. Les invitacions per als concerts es poden obtenir a la web de l’IVC.

Compartir