'Still'

Arxis Ensemble

Data:
Dissabte 16 de setembre 2023
Lloc:
Palau de les Arts - Teatre Martín i Soler
Hora:
19.30h
Duració:
60'
Preu:
Gratuït
Intèrprets

Clara Giner, flauta
Cèlia Tort, oboe
Sergi Bayarri, clarinet
Álvaro Prieto, fagot
Iñigo Setuaín, saxofon
Actur Jorge, trompa
Luis Serrapio, trompeta
Adrián Albaladejo, trombó
Noè Rodrigo, percussió
Sabela Castro, percusión
Magdalena Cerezo, piano
Nikola Tanaskovic, acordió
Rachel Koblyakov, violí
Rebeca Maseda Longarela, violí
María Luisa Sopeña, viola
Anna Grenzner, violoncel
Zacharias Fasshauer, contrabaix
Nacho de Paz, director
Hugo Gómez-Chao, direcció artística

Programa

‘Still’ (1998) Beat Furrer (1954) 13’
‘Gran Hotel Abismo’ (2021) Claudia Cañamero (1995) 12’
‘La lumière du noir’ (2012) Alberto Posadas (1967) 17’
‘Libro delle immagini V-im Weiten, Leichten, Kalten’
(2023) Hugo Gómez-Chao (1995) 14’ (*obra realitzada durant l’estada en la Real Academia de España a Roma)

 

Amb la col·laboracició del Festival Resis de Musica Contemporánea de A Coruña i l’Asociación Cultural AÏS.

 

Sinopsi

‘Still’ (1998) del compositor suís Beat Furrer, és una obra que parteix moltes línies en contrapunt que són filtrades contínuament. La superposició d’aquestes línies avança progressivament des de l’harmonia fins al soroll, com un text que és llegit moltes vegades per veus diferents, i que de mica en mica en va perdent el significat.

‘Gran Hotel Abismo’ (2021) és un encàrrec de l’Institut Valencià de Cultura a la compositora valenciana, establerta a Graz, Claudia Cañamero. En aquesta obra, un grup d’instruments creen gestos, figures que se senten i parteixen d’una conversa entre Georg Lukács i Theodor Adorno sobre l’Escola de Frankfurt. “Estan allotjats al Gran Hotel Abismo, mentre critiquen el món capitalista a la vora del col·lapse. La sensació que alguna cosa està a punt de
trencar-se, fa que ens sentim, no obstant, en un lloc segur”.

‘La lumière du noir’ (2010) del compositor Alberto Posadas, és un gran tractat sobre la matèria sonora, on diferents textures creen un espai dens, crescendos que fan que el so pugui enfosquir-se o trobar noves brillantors. En aquesta obra, l’harmonia de l’espectre harmònic és tan densa que sovint sentim que el conjunt instrumental és immens, que tot l’espai ressona per si mateix com una gran caverna, que tot pot esclatar en mil trossos en qualsevol moment.

‘Llibre delle immagini V – im Weiten, Leichten, Kalten’ (2023) és una de les peces compostes pel compositor Hugo Gómez-Chao Porta durant la seva estada a la Reial Acadèmia d’Espanya el 2022-2023. Segons les paraules del mateix compositor: “I com a única resposta, vent. I contra aquest vent, apareixent-se, aixecant-se, travessant l’espai, alguns signes: carn, agitació de la carn, figures i cossos fets d’absència, cossos desapareixent en la violència d’aquest remolí. És una fugida desastrosa en plena nit. I llavors, clareja. Emergeix un record mínim i molt llunyà. De sobte, alguna cosa sona en un altre lloc. Girem el cap. Ja se n’ha anat.”

Biografia

Arxis Ensemble és una formació de música contemporània que neix amb l’objectiu de ser un punt de trobada entre intèrprets, creadors i públic al camp de la música de hui dia. Centra la seua activitat a la feina mà a mà amb compositores i compositors del nostre temps, així com en intercanvis nacionals i internacionals per situar Galícia com un focus de l’art d’avantguarda. Apostant per la programació de repertori de la música dels darrers cinquanta anys, Arxis Ensemble, pretén obrir diàlegs sobre la creació recent a través de concerts, conferències i tallers, vinculant la música amb altres disciplines artístiques.

Els seus integrants centren la seua activitat en la interpretació, la investigació i la posada en valor de la música d’avantguarda. Participen en projectes multidisciplinaris, teatre musical, òpera, performance, improvisació i música electrònica, replantejant contínuament el paper del músic avui dia, la seva vinculació amb l’escolta i la recerca d’innovació a l’art sonor.

Durant la seua primera temporada el 2022, Arxis Ensemble va comptar amb Aitor Vázquez Torres com a director convidat, i amb Igor C Silva com a Compositor Resident. Durant aquest primer cicle de concerts va realitzar diverses activitats i concerts al voltant del centenari del naixement de Iannis Xenakis, que va assolir el punt àlgid amb la interpretació del sextet de percussió “Pléïades” en el marc del V Festival RESIS de Música Contemporània.

Arxis Ensemble ha estat dirigit també per Beat Furrer, juntament amb el qual va realitzar l’estrena a Espanya de l’obra Akusmata, del mateix Furrer. Interpretació que va tenir lloc en col·laboració amb l’ensemble vocal austríac Cantando Admont. El 2023, Arxis Ensemble ha estrenat a Espanya La lumiére de noir, d’Alberto Posadas.

Estrena absoluta
Encàrrec IVC