AJORNAT: Banda Simfònica Municipal de València

Data:
Diumenge 25 de setembre 2022
Lloc:
Palau de les Arts. Auditori
Hora:
12.00h
Duració:
55'
Preu:
Entrada lliure amb invitació fins completar aforament
Procedència:
Comunitat Valenciana
Programa

AVÍS IMPORTANT: Per circumstàncies sobrevingudes, aquest concert ha sigut ajornat. Vos informarem de la nova data pròximament. Disculpeu les molèsties.

 

Trajectòria

El 1901, l’Ajuntament de València va proposar a la màxima autoritat musical de l’època, Salvador Giner, la creació de la Banda Municipal amb la direcció de Santiago Lope, que en 1903 va dirigir el seu primer concert interpretant entre altres obres L’entrà de la murta, composta pel mestre Giner per al primer concert de la Banda Municipal.
Han estat directors titulars de la Banda Municipal els mestres Lope, Vega, Ayllón, Seguí, Palanca, Ferriz, Garcés, Ribelles, Torrella i Fernando Bonete. En l’actualitat ho és Rafael Sanz-Espert.
La Banda Municipal celebra anualment nombroses actuacions, entre les quals destaquen les celebrades por cicles en el Palau de la Música, al mes de juny, en els Jardins del Palau, en diversos municipis de la Comunitat Valenciana i ciutats europees, així com els concerts celebrats en els actes protocol·laris de l’Ajuntament en corporació.

El 5 de desembre de 2003, a proposta de la ministra d’Educació, Cultura i Esports es va concedir a la Banda Municipal la Corbata de l’Orde Civil d’Alfons X el Savi.

Està en possessió de la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts, la més alta condecoració concedida per l’Estat espanyol.

En 2002, l’Ajuntament de València va acordar per unanimitat “concedir la Medalla d’Or de la nostra ciutat a la Banda Municipal de València, exemple i estímul de totes les bandes de música de la Comunitat Valenciana, exponent de la seua tradicional cultura musical i sentiment popular, amb motiu de complir-se el centenari de la seua fundació”.

En 2005 va fer una gira al Japó, amb enorme èxit, i participà en el 2005 Japan Band Clinic, cosa que va contribuir a augmentar el seu ja gran prestigi internacional.

El 2011 se li va atorgar l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural.

En 2012, la Interagrupació de Falles de València li va concedir el Premi Pepe Monforte en la categoria de millor col·lectiu. En 2013 va rebre el Premi Les Nostres Millors Persones Majors en el transcurs de la XXX edició d’homenatge a les persones majors.

En 2015 se li va concedir el Premi Gente de Fallas, instituït per Onda Cero València en la seua quarta edició.
En 2017 va ser reconeguda amb l’Alta Distinció del Palau de la Música de València, i va ser invitada a participar en la V Trobada de Bandes de Música dels Teatres del Canal de Madrid.

Rafael Sanz-Espert, director titular
Sanz-Espert és una de les batutes més dinàmiques, expressives i representatives dins el panorama musical internacional de música de vents, sent un dels directors més destacats, valorats i compromesos de la seua generació.

Amb assiduïtat dirigeix ​​les bandes simfòniques professionals més importants d’Espanya. També col·labora, com a director convidat, a The U.S. Army Band and Orchestra (Washington DC), Orquesta y Coro de la Comunidad de Madrid, Orquestra de València, Orquesta Sinfónica Nacional de Paraguay, Banda Sinfónica de Córdoba (Argentina), Banda Sinfônica do Estado de Sao Paulo, Orquesta de Sopros Brasileira, Symphonic Wind Orchestra of University of Duluth, Intercollegiate Honor Band of the CBDNA, Twin Ports Wind Orchestra, Grand Symphonic Winds Minnesota. Així mateix, dirigeix ​​en els festivals Midwinter Clinic (Minnesota) i Midwest Clinic (Chicago).
Compta amb una extensa discografia testimoni de la seua versatilitat en diferents gèneres destacant els enregistraments realitzats amb la Banda Sinfónica Municipal de Madrid, Banda Municipal de Bilbao, Royal Northern College of Music de Manchester, Coro de la Orquesta Nacional de España, Spanish Brass Luur Metalls, etc.

Com a pedagog imparteix cursos desenvolupant la seua pròpia tècnica destacant els Workshops a Berklee València i les màster class a Berklee College of Music de Boston i les sevues conferències en Club Diari de Mallorca, Universitat del País Basc, Sala Villalobos (Tatuí) i el Seminari Ibero-Americà de Educaçao Musical i inclusió Social (Sao Paulo).

Compromès amb els compositors actuals, ha realitzat encàrrecs i dirigit estrenes d’obres simfòniques per a banda i orquestra. A més rep, en qualitat de director, premis nacionals i internacionals i cinc mencions d’honor. Recentment va rebre el premi Madrid Agraeix, atorgat per l’Ajuntament de Madrid a la Banda Simfònica Municipal. Com a instrumentista ha estat professor de diversos conservatoris i agrupacions professionals de Castelló i València, desenvolupant, a més, una intensa activitat com a solista i líder de diferents agrupacions de cambra.

Ha estat director titular de la Banda Municipal de Bilbao (2002-2012) i de la Banda Simfònica Municipal de Madrid (2012-2018), i membre de l’WASBE Board of Directors (2009-2015). En l’actualitat és Director Artístic de Congrés Iberoamericà de Directors, Compositors i arranjadors, membre de Consell d’Administració de la Societat d’Artistes AIE i director titular de la Banda Simfònica Municipal de València.

Fitxa artística

Àngel Escutia, director convidat
Bernat Cucarella, percussió

Les Arts
Simfònic