Lumina Ensemble

Data:
Dilluns 19 de setembre 2022
Lloc:
Palau de Les Arts. Aula Magistral
Hora:
19.30h
Duració:
50'
Preu:
Entrada lliure amb invitació fins completar aforament
Procedència:
Comunitat Valenciana
Programa

Escala de Blaus. Celestí (2007) Ximo Cano (1963) 4’46’’

Psiquedèlic (2018) Àngela Gómez (1991) 8´

Escala de Blaus. Opalí (2007) Ximo Cano (1963) 3’04’’

Escletxa (2022) David Leal (1994) 6´

Escala de Blaus. Marí (2007) Ximo Cano (1963) 6’14’’

Perfil (2018) José del Valle (1976) 9´

Escala de Blaus. Turquí (2007) Ximo Cano (1963) 4’16’’

Variacions Il.lumina (Obra encàrrec de l’Institut Valencià de Cultura, 2022) Iluminada Pérez (1975) 10´

Escala de Blaus. Violat (2007) Ximo Cano (1963) 4’46’’

Lumina Ensemble planteja un concert amb un suggeridor repertori, que valora la música de nova creació escrita per compositores i compositors valencians.

La terra valenciana i la mar componen una relació indissociable per a tota la seua gent. El blau que perdura tot l’any al nostre cel i que està present en diferents tonalitats al Mediterrani és l’element identitari d’una cultura on la música exercirà de mitjà principal per a la seua expressió. Música de nova creació que mostra l’empenyiment dels valencians com a societat viva i dinàmica dintre del món actual.

Música que presenta als compositors d’avantguarda mostrant la tradició musical de la cultura valenciana. Música que mostra la puixança dels compositors i compositores valencianes, reivindicant la seua vàlua i obrint-se camí en aquesta nova era plena de possibilitats. En resum, música que mostra la qualitat d’unes composicions amb un altíssim nivell tècnic i artístic.

Trajectòria

Lumina Ensemble és el projecte de quatre saxofonistes apassionats pel seu instrument i la música actual. Els components de Lumina Ensemble pertanyen a dues generacions que junten esforços per a la consecució, respectuosa i compromesa, d’interpretacions d’alt nivell musical. Aquesta diferència d’edat provoca una comprensió del fet musical i artística de manera diferent, aconseguint una aproximació al repertori plena de la energia pròpia de qui descobreix en cada nota un univers sonor infinit.

Lumina fa referència a la llum que, de manera contínua, impregna la nostra terra i ens conforma com a éssers humans: clars, transparents i sense ambigüitats. Llum com a mitjà d’unió entre persones que convergeixen en un projecte comú com aquest i metàfora de la nostra manera d’entendre la interpretació musical en les seues infinites formes, amb propostes clares i decidides amb la música contemporània. L’objectiu principal del Ensemble és la difusió del repertori compost a partir de 1950. Essencial perquè per a aconseguir aquesta fi, és la col·laboració amb compositors i l’estrena d’obres escrites o transcrites per a aquest grup. Mitjançant este aspecte, Lumina Ensemble pretén oferir al públic curiós de l’art modern, la possibilitat d’escoltar un programa basat en una idea artística interpretat de manera rigorosa.

Solament així, el públic podrà seguir la idea musical generadora del programa del concert. L’elecció del terme Ensemble -provinent del francés i que el seu significat és el de conjunt- no és una cosa arbitrària, sinó que correspon a la idea de permetre la màxima modulabilitat i adaptació de la formació als requisits del repertori de cada proposta. L’Ensemble ofereix als seus programes obres principalment per a la formació de quartet de saxofons, però oberta altres combinacions, siguen entre els propis saxofons o amb altres instruments acústics, electrònics i informàtics. Si bé és cert que Lumina és una formació de recent creació, els seus components compten amb un bagatge artístic i professional important gràcies a la seua infinita curiositat per la acció performativa que els han portat a actuar en nombrosos auditoris, festivals i cicles de concerts tant per Espanya com en uns altres països.

Per tot això cal destacar l’Auditori Reina Sofia del MNCARS, Auditori Nacional d´Espanya, Palau de la Música de València, Palau de la Música Catalana, Teatre Monumental de Madrid, Palau Reial de Madrid, Auditori de la Diputación d’Alacant – ADDA-, Teatre Principal de Maó (Menorca), Festival Sons XXI, Synergein Project, ENSEMS, Mallorca Saxophone Festival, Teatre Nacional de Croàcia, Sala Espanyola del Castell de Praga, Palais des Invalides a Paris, Teatre Garibaldi de Gallipoli (Itàlia), II European Saxophone Congress a Porto (Portugal), els Congressos Mundials del Saxòfon de València i Zagreb o el Festival de Música Contemporània d’Alacant. Lumina Ensemble utilitza exclusivamente instruments Selmer i boquilles i canyes Vandoren.

Fitxa artística

Pablo de la Fuente Pastor, saxòfon soprano

Javier Carrillos Cantó, saxòfon alt

Isaac Verdú López, saxòfon tenor

José Antonio Suay, saxòfon baríton

Óscar Martí Puchalt, percussió

Beatriz Serrano Bertos, violoncel

Alejandro García Peregrina, llums i so

2022
Cambra
Encàrrec IVC
Estrena absoluta
Les Arts
Talent local