Alxarq Percussió i Amores Grup de Percussió

Data:
Divendres 16 de setembre 2022
Lloc:
Pl. de Viriat
Hora:
22.00h
Duració:
45'
Preu:
Entrada lliure
Procedència:
Comunitat Valenciana
Programa

Homenatge a Iannis Xenakis

Idmen B (1985) Iannis Xenakis (1922 – 2001) 13’

Persephassa (1969) Iannis Xenakis (1922 – 2001) 30’

Idmen B (1985), per a sextet de percussió i cor mixt, està construït sobre els textos de la Teogonia d’Hesíode, un dels autors més importants del segle VIII a. C. El contrast entre els clústers vocals i la pulsió del sextet reforça l’atmosfera dramàtica de l’obra, dividida en tres moviments on el compositor agafa fragments de les paraules d’Hesíode i les posa en veu del cor.

Persephassa (1969) va ser un encàrrec per a la primera edició del Shiraz Arts Festival, per a ser interpretada a l’aire lliure amb cada un dels percussionistes al peu de les columnes del palau de Darios el Gran, a les runes de Persèpolis, Iran. L’obra és un punt de referència en el procés d’exploració de la dimensió cinètica del so. Obsessionat per la interioritat del so, a Terretektorh (1966) i Nomos gamma (1968), Xenakis començà a disposar els músics a l’entorn del públic, una translació del punt d’escolta que permet el joc amb l’espai com a paràmetre compositiu, explotant la pulsió, el timbre i l’espacialització, situant a l’audiència al centre de l’experiència còsmica i visceral de la seua música.

«Persephassa, nom arcaic de Persèfone o Kore, deessa del renaixement de la natura en la primavera, dona de Plutó»
(Iannis Xenakis, 1969)

Trajectòria

Alxarq
Alxarq Percussió, fundat en 2013 és una formació dinàmica i inquieta per a trobar nous llenguatges amb els quals poder comunicar-se amb el públic. Aquest ensemble de percussió està format per quatre joves intèrprets que, mitjançant la immensa varietat tímbrica del llenguatge de la percussió, pretenen aconseguir gran quantitat d’estils i formes musicals. Els seus espectacles estan creats nodrint-se de la revisió de la literatura dels grans compositors dels segles XX i XXI per a aquesta formació, passant pel posat-minimalisme, la música teatral, la música electroacústica, la nova creació i la música d’arrel de molts llocs del planeta. Ha participat en diversos festivals al llarg d’Europa com a Festival Internacional Percute, a Le Corps a corps (Perpinyà, França), Festival Experimentem‐tam (València), VIPA-València International Performance Academy, XXXV Setmana de la música de Montserrat, Gran Fira de València, Rafel Festival i International Percussion Ensemble Week(Croàcia). Els seus membres han realitzat estudis de perfeccionament d’aquesta formació a Perpinyà amb el percussionista Philippe Spiesser. Al Xarq ha sigut guardonada amb diversos premis, com ara el primer premi a l’I Concurs Internacional de Música de cambra per a percussió Percute en les edicions de 2013 i 2019, i primer premi al II Concurs Nacional de Música de Cambra de Montserrat, en 2014. Entre les seues últimes creacions destaquen PHASES i l’espectacle familiar La volta al so en 80 mons.

Amores Grup de Percussió
Fundat en 1989, està integrat per Pau Ballester, Ángel García i Jesús Salvador “Chapi”. La formació pren el seu nom de l’obra homònima de John Cage, compositor que ha exercit una forta influència en el grup i a qui va homenatjar en el Festival de Tardor de Madrid (1991) comptant amb la seua presència. Al llarg de la seua àmplia trajectòria, Amores Grup de Percussió ha desenvolupat un paper decisiu en l’evolució de la música per a percussió a Espanya. El seu recorregut professional sempre ha estat unit a la investigació i a la docència, creant audicions de percussió per a escolars durant els últims 20 anys. Així mateix, ha oferit concerts en nombroses ciutats de tot el món, formant part dels festivals de percussió i música contemporània de major rellevància internacional. Ha sigut guardonat amb el premi de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana a la millor música per Fènix en 2001 i per Tinajas en 2003, música original de Jesús Salvador “Chapi”, així com per la Millor Música Original per a Espectacle Escènic amb Ubú en 2005.

En el 2009, amb la celebració del seu 20 aniversari, va estrenar el concert per a percussió i orquestra  AMOREXX del compositor A. Valero, interpretat juntament amb l’Orquestra de València en el Palau de la Música de València. En 2014 va celebrar el seu 25 aniversari amb una programació anual que va incloure la producció i estrena de l’òpera de butxaca El mal vino, una tragicomèdia musical contemporània del dramaturg espanyol Paco Zarzoso i música del compositor Jesús Salvador “Chapi”. Des de 2015 continuen girant per Espanya amb diferents concerts i programes eclèctics de percussió contemporània, entre els quals destaquen estrenes d’obres en el Festival Ensems, els seus espectacles didàctics A COLPS, MAMMA ÀFRICA i la col·laboració amb el grup La Brama doçaines i tabals, amb l’espectacle A LA NOSTRA MANERA. Estrena de VELES e BOUS El Cabanyal late a la Fàbrica de Gel i el concert EL JARDÍN SUSPENDIDO amb l’organista Nacho Ribas. En 2018, el grup va protagonitzar el concert inaugural d’Ensems, realitzat al Trinquet de Pelayo, en el qual va estrenar Trinquetíssim, obra encàrrec de L’IVC al compositor J.S. Chapi i va clausurar l’exposició “Joan Miró. Ordre i Desordre” a l’IVAM. També en 2018, el seu últim treball discogràfic, Dreizhen: Stochausen & Hildegarda, va ser guardonat en els I Premis Carles Santos de la Música Valenciana. En 2019 celebra el seu 30 aniversari amb un concert amb l’Orquestra de València, amb l’obra The Glory and the Grandeur, de Russell Peck. Aquest mateix any, van rebre el premi Bankia al Talent Musical Valencià en la categoria de Formació Musical Valenciana de caràcter professional.

AMORES Grup de Percussió toca amb instruments NP Drums (Espanya) i amb baquetes Innovative Percussion Inc. (els EUA).

Discografia: VIVENCIAS (1998); AMORES/CAGE (2000); AMORES/LLORENÇ BARBER (2001); TINAJAS (2003); FÉNIX (2004); BLACKSCORE (2010); LOS TIEMPOS Ignacio Ribas (2016); DREIZEHN: Stockhausen & Hildegarda (2017); 30 AÑOS (2019).

Orfeó Universitari de València
Fundat el 1947 al si de la Universitat de València, està format per estudiants, graduats i professors d’aquesta institució. A més, des dels inicis, formen part estudiants, professors i graduats de la Universitat Politècnica de València. Han sigut els directors Jesús Ribera (1947-1971), Eduardo Cifre (1972-1997), Josep Ramon Gil-Tárrega (1998-2004), Constantino Martínez-Orts (2005-2011) i, des de 2012, Francesc Valldecabres.

Les activitats de l’Orfeó es realitzen amb el patrocini del Patronat d’Activitats Musicals de la FGUV i del Santander, i gràcies a la col·laboració de la UVEG, UPV, CulturArts i Ajuntament de València.

Ha obtingut el primer premi en totes les edicions del Concurs Nacional de Cors Universitaris, ha sigut seleccionat entre els millors del món i ha participat en els festivals internacionals de cors universitaris celebrats a Lille, Nova York, Coïmbra, Manila, Roma, Poznan, etc. Ha aconseguit premis en els concursos de Llangollen i de Knock, i el primer premi del Concurs Internacional de Cors Universitaris a Pardubice (República Txeca), en què va obtindre, el 1988, el premi en el Millor Cor en les deu edicions i va estar convidat com a cor d’honor. Ha sigut guardonat amb el premi del Jurat en el Festival Vivace 2001 de *Veszprém (Hongria), amb la medalla de plata per a cor mixt en els Choir Olympic Games 2006 de Xiamen (la Xina) i amb el premi d’Havaneres i del Público en el 53é Certamen Internacional d’Havaneres de Torrevieja. Ha realitzat gires per França, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Suïssa, Txecoslovàquia, Hongria, Àustria, Portugal, Rússia, els EUA, l’Índia, Filipines, la Xina, Romania, etc. Ha gravat discos de música coral dels estils més variats i posseeix la Màxima Condecoració Universitària amb caràcter col·lectiu i la Fulla de Llorer de la Cultura de l’Associació València de Premsa, la Distinció de l’Orde de Jaume I, l’alta Distinció de la Generalitat Valenciana, la Medalla d’Or de la Ciutat de València, la Medalla de la Universitat de València i la Medalla de la Universitat Politècnica de València, la Medalla al Mèrit en les Belles arts de l’Acadèmia de Sant Carles i el premi Clars de Llum, de la Universitat de València.

El cor ha sigut dirigit per P. Pirfano, O. Alonso, E. García Asensio, J. Ferriz, A. Blancafort, L. García Navarro, B. Lauret, M. Galduf, I. Traub, M. Tabachnik, A. Witt, J. Collado, C. Soler, J. Cases, R. Alessandrini, C. Spering, J. L. Martínez, Á. Albiach, etc., i ha col·laborat amb diverses agrupacions com per exemple les orquestres de València, d’RTVE, del CSMV, Filharmònica de la Universitat de València, Nacional de Catalunya, Filharmònica de Madrid, Simfònica de Castelló, Junges Sinfonierorchester Hannover, Banda Municipal de València, o amb grups com per exemple Spanish Brass Luur Metalls, Amores Grup de Percussió, Lux Vente, Perku-Va i Música Trobada. Ha interpretat les principals obres del repertori coral i simfònic-coral i ha realitzat les estrenes a Espanya de Carmina Burana i Catulli Carmina, d’Orff; Te Deum de Kodály; Missa en fa menor de Bruckner; Chichester Psalms, de Bernstein; Cantata checa, de Smetana; Gloria de Poulenc; Alexander Nevsky, de Prokófiev; Threni, de Stravinski; El canto dels bosques, de Xostakóvitx; Lux aeterna de Lauridsen. A més, ha realitzat les estrenes absolutes del Te Deum de C. Cano; De profundis d’Esplà; Missa solemnis de Lammerz; El adiós de Lucrezia Borgia, de C. Santos; Pax et bonum, de C. Martínez Orts; Ab urbs condita, de R. Pastor; i Lacrimae, de F. Coll, entre altres. També ha fet l’estrena mundial de la versió per a banda i cor de la Novena simfonia de Beethoven, realitzada per J. V. Mas Quiles (Ed. Schott).

Des de 1992 co-organitza el Festival Internacional de Cors Universitaris (FICU). Fins ara, l’Orfeó Universitari de València ha organitzat quatre edicions en les quals han participat més de seixanta corals universitàries de tot el món. A més, ha organitzat el festival internacional Everyone has voice!, dins del programa Erasmus+ de la Unió Europea. Els últims anys ha participat en les edicions realitzades del Messies participatiu (IVM-La Caixa). Així mateix, ha participat en projectes singulars com el festival Greenspace d’Heineken, amb música de cinema, sota la direcció de R. Baños; els concerts de comiat del grup Obrint Pas, al Teatre Principal, el projecte docent Òpera Prima, amb la representació de Dido and Aeneas, de Purcell; o Boda, amb la representació de La Boda, de Stravinski. Últimament ha creat tota una xarxa de projectes educatius i socials, amb la col·laboració de diferents institucions, que completen el vessant formatiu, i s’ha relacionat amb altres modalitats artístiques gràcies al Projecte Residències, que posa en contacte creadors sonors i gràfics per a crear espais interdisciplinaris nous.

Fitxa artística

Carles Salvador, percussió
David Merseguer, percussió
Jesús Fenollosa, percussió
Samuel Brazález, percussió
Àngel García, percussió
Pau Ballester, percussió
Jesús Salvador “Chapi”, percussió
Miquel Àngel Berbis, electrònica

Col.labora: Orfeó Universitari de València
Francesc Valldecabres, director del cor

Més informació

Alxarq Percussió

Instagram
YouTube

Amores Grup de Percussió

Web
Facebook
Instagram
YouTube

Orfeó Universitari de València

Web

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Com arribar
2022
Cambra
Carrer
Talent local
Amores Grup de Percussió
Alxarq Percussió
Orfeó Universitari de València