SoXXI i Neopercusión
X
X-intersection (Obra encàrrec de l’Institut Valencià de Cultura, 2022) Esther Pérez Soriano (1990) 20’
Pleiades (1979) Iannis Xenakis (1922 – 2001) 45’
X-intersection, peça per a sextet de percussió disposat especialment en X, amb vídeo-projecció del documental Orient-Occident d’Enrico Fulchignoni, Pierre Henry i Iannis Xenakis. La gènesi es troba en l’encreuament de camins i proposa eixamplar els límits del documental per a portar-lo al present, connectant-lo amb el públic actual. Una obra amb entitat pròpia que dialoga amb el documental a partir del treball tímbric, textural i espacial.
Pleiades és una de les peces més belles escrites per Iannis Xenakis i dedicada a Les Percussions de Strasbourg. Es divideix en quatre parts: Mélanges (instruments de percussió), Claviers (làmines), Peaux (membranòfons) i Métaux (Sixxens). Aquests últims, de nova creació, deuen el seu nom al six i Xen (Xenakis). Sis metal·lòfons afinats microtonalment. Xenakis dona unes pautes bàsiques obertes. Cadascun dels intèrprets ha de crear el seu instrument i el seu so.
La riquesa tímbrica, la llibertat i la coherència fan d’ella una aventura rítmica única.
Neopercusión
Va ser creat el 1994 i la seua formació abasta tots els àmbits: clàssic, ètnic i contemporani. L’activitat que desenvolupa és molt àmplia i va des de la interpretació a la pedagogia, a més de la investigació i divulgació de tot allò referent als instruments de percussió. Les sueus propostes, sempre atractives i adaptades al plantejament de cada escenari, han sigut presentades a tota mena d’esdeveniments, des de festivals de música clàssica com el Festival de Santander, Festival de Granada, Festival Tardor Musical Soriana, Festival de Galícia, Setmana Internacional de Música de Segòvia a jornades de música contemporània com el Festival d’Alacant, Cdmc, Musiques d’Aujour a Perpinyà (França), Quinzena Musical Donostiarra, Fundació Juan March, Junts, Fest. BBK, Fest. Bernaola, així com en manifestacions de diferents arts escèniques com Madrid en Dansa–Espais Insòlits, Caixa Fòrum (Madrid-Barcelona), Aula de Noves Músiques (València), Festival Ritme Vital, Artium, Atapercu i Museu Reina Sofia, sempre amb un èxit i acceptació per part del públic, que han convertit Neopercusión en un referent internacional de la percussió actual espanyola. A més, col·labora amb creadors de diferents arts escèniques, encarregant i estrenant peces musicals de nova creació i conforma programes amb composicions de creadors internacionalment reconeguts com Boulez, Ligeti, Berio, Carter, Cage, Aperghis, Stockhausen, Hosokawa, Xenakis, Manoury, Taira, Crumb , Denisov, Reich, Vivier, Ishii, Klatzow, Limberg, Huber, Spahlinger, Sciarrino, Ablinger, Donatoni, Takemitsu, Norgard, Tan Dun, Miyoshi, Macmillan, etc… Amb obres d’espanyols de diferents estils i tendències com Torres, López López , Verdú, Sotelo, Urrutia, Humet, Bernal, Muñoz, Fernández Vidal, Pérez d’Arévalo, Mínguez, Minguillon, Navarro, Bisquert i amb peces de noves compositors de diferents nacionalitats com Wenjing, Aguirre, Housein, Filidei, Sturiale, Herman, Qin Wen o Noack. Així mateix col·laboren amb Neopercusión intèrprets de diferents especialitats com el trompetista Markus Stockhausen, el quartet Arditti, la flautista Juana Guillem, els violinistes Serguei Teslia i Ara Malikian, la cantant Celia Alcedo, el Trio Arbos, Sigma Project, Ensemble Sincro, el bandone Carbone, Speculum i Ernesto Schmith, Amores grup de percussió, Tambuco Ensemble de percusiones, la ballarina Michele Man, el performer Jaume del Val, entre altres. Juntament amb el Trio Arbós va fundar el 2005 l’Ensemble Residències assumint durant 5 anys la direcció artística del cicle Residències organitzat pel Centre de la Difusió per a la Música Contemporània en el Centre d’Art Reina Sofia de Madrid i amb el qual han actuat en nombroses sales de concerts. Des del 2008 és Grup Resident del Districte de Chamberí-Ajuntament de Madrid actuant en el Teatre Galileu i Teatres del Canal i organitzant els seus propis festivals: Ritme Vital i Konekt@rte Sonor.
Ha editat amb el seu segell Kusion Records 6 Cd’s: Totes les cares de la percussió (1997), Música hispanoamericana per a percussió (1998), URBETHNIC by Neopercusión (1998), Credo in Cage (2003), Juanjo Guillem-I todo esto me ha ocurrido por culpa de la música (2007), Juanjo Guillem-Deus ex maquina (2007) i acaba de publicar amb el segell LIM el seu últim Cd PERCUSIÓN PLUS amb música de Jesús Villa Rojo. Neopercusión toca exclusivament amb instruments i accessoris Malletech, Zildjian, Nova Percusió, Promusin i JEFF Malle, i està conformat per: Juanjo Guillem, Rafa Gálvez, Nerea Vera i Guillermo Calvillo.
Projecte SoXXI
Està format per destacats professionals del panorama artístic espanyol del camp de l’educació i diferents orquestres nacionals, units pel seu interés per la creació, la interpretació i la difusió de la música contemporània per a la percussió. Amb una trajectòria d’11 anys i sent el grup resident del Festival Internacional SoXXI, ha participat en diversos festivals i projectes amb una activitat artística variada que aconsegueix diferents àmbits de la música per a percussió.
Ha realitzat monogràfics dedicats a Steve Reich, Jesús Torres, Iannis Xenakis, Josep Manuel López, Maki Ishii, Louis Aguirre, Gerard Grisey i ha dut a terme estrenes absolutes de compositors com Sergio Blardony, Llorenç Barber-Montserrat Palacios, Javier Martínez, Jorge Sastre, Louis Aguirre, Stefano Scarani i Esther Pérez.
Els diferents projectes compromesos amb l’art actual i la necessitat de la fusió de les arts han portat a la formació a treballar i col·laborar amb solistes internacionals com Jean Geoffroy, Cristian Dierstein, Philippe Spiesser, Pedro Carneiro, Juanjo Guillém, Nuno Aroso o Miquel Bernat, entre altres. A més, Projecte SoXXI ha col·laborat amb formacions diverses com a Dansa Dum, l’aula de Dansa Contemporània del CSMV, el Grup Vocal Musicant, el Cor Ciutat de Xàtiva, JONDE, Neopercusión, o SAFA Assemble de Percussions de Mèxic.
D’altra banda, fa una tasca pedagògica important de divulgació i difusió de la música i les arts actuals a través del disseny i presentació de diferents projectes col·laboratius interdisciplinaris, intercentres, inter etapes i inclusius juntament amb el projecte Enclau de Arte.. Ha participat en diferents festivals com el Festival Internacional SoXXI, Festival Konect@rte de Madrid, Festival d’Estiu de Montesa, Setmana Internacional de Música de Cambra Montserrat, Festival Assonancies d’Alacant, Concerts a Mitjanit de Xàtiva, Festival Internacional “Àgora Actual Percussió” de Xàbia, Festival Jove de Badajoz, estrena a Madrid de la Inuik Suite de JL Adams, al costat de la JONDE i Neopercusión en el Centre d’art Reina Sofia, Marató Cage12 del Centre Galileu de Madrid, Dia de la Música de l’Auditori Nacional de Música, Cicle de Música Actual del Museu Vostell-Malpartida dins del CNDM, Festival d’Estiu de Plasència, Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida, Cicle de Música de Cambra de la OEX i Festival After Cage de Pamplona entre altres. Actualment, Projecte SoXXI prepara el que serà el seu primer treball discogràfic amb l’enregistrament de diferents peces per a percussió del compositor cubà, resident a Dinamarca, Louis Aguirre. Un doble CD conformat per música de nova creació destinades i dedicades a Projecte SoXXI, amb diverses agrupacions instrumentals de cambra de percussió i juntament amb altres instruments, com el saxofon o la flauta. Està conformat per: Borja Donet, Andreu Queralt, Miguel Angel Real, Sergi Dauder, Josep Furió, Victor Segura i Joan Soriano.
Neopercusión
Juanjo Guillem, percussió
Rafa Gálvez, percussió
Nerea Vera, percussió
Guillermo Calvillo, percussió
Projecte SoXXI
Joan Soriano, percussió
Josep Furió, percussió