Portada >  > Agenda > Hanatsu Miroir & Accroche Note & Januibe Tejera - Moi Singe
Moi Singe - Guillaume Guégan

Moi Singe - Guillaume Guégan

Moi Singe - Guillaume Guégan

Moi Singe - Guillaume Guégan

Amb la col·laboració de Bureau Export

Amb la col·laboració de Bureau Export

Amb la col·laboració de Spedidam

Amb la col·laboració de Spedidam

del 10 fins al 12 de maig de 2019

Hanatsu Miroir & Accroche Note & Januibe Tejera - Moi Singe

Hanatsu Miroir & AccrocheNote

Moi Singe està basat en l'original "Informe per a una acadèmia" de Franz Kafka (Ein Bericht für eine Akademie), un text en què l'humor i la crítica política posen en perspectiva l'adaptació de l'individu a la societat.
Un ésser amb un passat de mico ve a presentar a l'Acadèmia de Ciències el seu llarg viatge per convertir-se en un home i integrar-se en la societat. A través d'un relat àcid i directe, tintat d'humor negre, el salvatge descriu el seu mètode d'adaptació a la cultura humana i la seua percepció del que comunament anomenem Humanitat.

El personatge, metàfora de l'individu semi-salvatge i medi social, presenta el seu anàlisi de la lluita entre la identitat personal davant les regles del grup humà, així com l'hàbit i el silenci davant els absurds de la societat.

El monodrama es presenta com una conferència fosca directament dirigida al públic, on Pierre le Rouge, el nostre salvatge transformat en home, s'adapta a la veu humana i al seu llenguatge per transcriure el seu aspecte i explicar el seu absurd viatge.

Música

La força del text de Kafka dóna color a la idea musical. L'obra conserva el seu marc: una "conferència" dirigida al públic. Però per la característica del nostre narrador, mig mico mig humà, la veu és llavors híbrida, jugant a la frontera de l'home i l'animal.

El personatge no parla en una veu com la nostra. És una veu gravada entre dos mons, dos personatges, una veu expressada de dues maneres. És precisament en aquesta recerca de la reunió de la pròpia veu que la música sorgeix com a necessitat d'aquest discurs.

Per jugar amb la naturalesa ambigua i inhumana del personatge, la seua veu és interpretada per dos cantants (un home i una dona) creant una espècie de "Cerberus" musical. Aquesta història és "augmentada" per un petit conjunt, creant un caràcter híbrid entre veu/instrument/electrònica. Aquest model polifònic ofereix moltes possibilitats d'utilitzar el text (superposat, fragmentat...) i la conferència es fa plural, tant com les
possibilitats de la seua interpretació.

Més enllà de la relació text / música (semàntica/contingut musical), la música dóna vida a l'espai de la conferència. Amplifica la força de l'escena. És una altra veu, una veu sense text. També té el poder d'obrir finestres per a la posada en escena, on el nostre personatge no pot parlar, on l'acció pot trobar paraules, permetre seccions sense text i en diàleg amb altres elements de la posada en escena (imatges, decoració, etc.).

A mig camí entre l'oratori i l'òpera, la conferència surrealista es guia per la idea de transmutació, metamorfosi, tan estimada per a Kafka. L'univers sonor s'inspira en això i vol augmentar aquesta transformació contínua que sofreix el nostre personatge, donant vida i cos al seu discurs, sempre amb un humor negre. L'escriptura instrumental i electrònica es deriva d'ella, utilitzant diferents enfocaments del meu treball (el zoom musical, l'instrument / veu augmentat, la interferència, la saturació del discurs, etc.)

Programa:

Januibe Tejera (1979) - Moi Singe (2017) (60’)

Françoise Kubler, soprano
Thill Mantero, baríton
Ayako Okubo, flauta
Thomas Monod, clarinet
Armand Angster, clarinet baix
Olivier Maurel, percussió
Rémy Reber, guitarra elèctrica
Jérémy Lirola, contrabaix

Januibe Tejera, música, posada en escena, llibret
Dionysios Papanicolau, producció musical digital
Jean-Baptiste Bellon, escenografia
Casa-Anne bacquet, vídeo
Patrice Fessel, enginyer de so
Raphaël Siefert, director general, disseny d'il·luminació

Fullet basat en "Informe per a una Acadèmia" de Franz Kafka (1917).
Coproducció Accroche Note, HANATSU miroir, Cesare CNCM / Reims et Musica.

Programació

10/05/2019  18:00hSala Matilde Salvador – Universitat de València LA NAU
Assaig obert al públic
11/05/2019  18:00hSala Matilde Salvador – Universitat de València LA NAU
Concert didàctic
12/05/2019  18:00hSala Matilde Salvador – Universitat de València LA NAU

Videos

Moi Singe

Moi Singe, sur le texte "Rapport à une académie" de Franz Kafka. Captation de la création // 28.09.17 lors du Festival Musica à Strasbourg. Coproduction Accroche Note / HANATSU miroir / Festival Musica / CNCM Césaré Avec le soutien de la Fondation Francis et Mica Salabert Cette création à bénéficié d'une aide à l'écriture du Ministère de la culture. Composition : Januibe Tejera Réalisation électronique musicale : Dionysios Papanicolaou Voix : Françoise Kubler & Thill Mantero Flûtes : Ayako Okubo Clarinettes : Armand Angster & Thomas Monod Percussions : Olivier Maurel Guitar : Rémi Reber Contrebasse : Jean Daniel Hégé Création Vidéo : Marie-Anne Bacquet Création Lumière : Raphael Siefert Scénographie : Jean-Baptiste Bellon Son : Patrice Fessel Captation son : Frédéric Apffel Captation et montage vidéo : Gwenolé Livinec

Organitza

Coorganitza

Col·labora

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Ensems

Tel. +34 961 206 515
ensems@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Ensems

Utilitzeu l'etiqueta #Ensems per comentar i compartir a les xarxes socials les vostres experiències, impressions i sensacions als concerts del festival!

Ens trobem als concerts!

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info