Portada >  > artistes > Banda Municipal de Castelló
Banda Municipal de Castelló

Banda Municipal de Castelló

Ricardo Descalzo

Ricardo Descalzo

Marcel Ortega

Marcel Ortega

Banda Municipal de Castelló

Banda Municipal de Castelló

Marcel Ortega, director

Ricardo Descalzo, piano

Banda Municipal de Castelló

Hi ha constància de l'existència de diverses agrupacions musicals amb caràcter municipal en la ciutat de Castelló des de 1866. La banda coneguda com “L'Antiga” es fon en 1868 amb “La Nova” en una sola cridada “de la Municipalitat” a la qual l'Ajuntament dota de nou instrumental. La seua etapa és curta i en 1871 es dissol i el seu local és ocupat per la companyia de bombers que precisament seran els quals a principis del segle XX reprendran l'activitat musical, encara que de manera inestable, fins que en 1914, la banda dels bombers assumeix als músics de la banda (particular) coneguda com “La Lira” que en alguns moments va tenir també el reconeixement de Banda Municipal.

Aquest és el germen del que serà la nostra Banda, que es remunta, gràcies a la inquietud de la societat castellonenca, al ple del 1 de juliol de 1925 en el qual es fa “el nomenament dels individus que han de formar la Banda Municipal”, on es va acordar la provisió, en propietat, dels càrrecs de: director (mestre Pascual Asensio Hernández, director de la Banda del Regiment), sotsdirector, 2 solistes, 8 músics de primera, 7 de segona, 9 de tercera i 9 de quarta categoria. Van fer el seu primer concert a les 10 de la nit de l'endemà en l'avui Plaça Major i als pocs dies van aconseguir el primer premi en el Certamen de València.

El 27 d'agost de 1925 va dimitir el mestre Asensio i es va fer càrrec el sotsdirector mestreJulio Sabater Roig, fins que el 18 de desembre del mateix any va ser nomenat el mestreEduardo Felip Suárez amb qui la Banda guanyaria dues vegades més el Certamen de València, passaria la guerra civil, consolidaria la seua implantació a Castelló i donaria concerts en diverses capitals espanyoles. A la seua jubilació, en 1955, va ser nomenat el mestre Juan Garcés Queralt que va canviar, en 1957, els instruments de to brillant pels de to normal, va incloure cicles de concerts extraordinaris amb solistes i amb agrupacions corals, arribant a estrenar la Novena Simfonia de Beethoven.

En 1983, el mestre Garcés passa a dirigir la Banda Municipal de València i ocupa el seu lloc el mestre Francisco Signes Castelló. La plantilla, que durant els últims anys va anar de 45 músics passa a 50. Multiplica el seu repertori i suma importants participacions de solistes, directors i grups convidats. El mestre Signes, després de la seua jubilació, deixa una petjada inesborrable per haver regalat a la Ciutat nombroses composicions que són part inseparable de la festa.

La participació de la Banda Municipal de Castelló en les festes fundacionals de la ciutat és imprescindible i té a més l'honor de sumar-se a tots i cadascun dels actes que vertebren la cultura de la societat castellonenca. La seua activitat de concerts es desenvolupa fonamentalment en l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló i en els templets del Passeig Ribalta i del Grau. Entre els seus guardons destaca la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts i la recent distinció d'“Insigne de la Música Valenciana” concedida per la M.I. Academia de la Música Valenciana.

El seu actual director és el mestre Marcel Ortega i Martí.

Marcel Ortega, director

Marcel Ortega i Martí (La Secuita, 1990) és el director titular de la Banda Municipal de Castelló des del 2019, plaça que obté per oposició.

És graduat en Direcció d'Orquestra i de Cor a Musikene, Centre Superior de Música del País Basc, i té el màster en Direcció d'Orquestra per la Haute École de Musique de Ginebra. Del seu recorregut acadèmic cal destacar que va formar part de l'Escolania de Montserrat, ha estudiat clarinet al Conservatori de Tarragona i ha estat becat com a Erasmus per estudiar al Conservatori G. B. Martini de Bolonya.

Ha tingut l'oportunitat de formar-se amb mestres com Jaap van Zweden -titular de la Filharmònica de Nova York-, Rafael Pascual-Vilaplana, Arturo Tamayo, Enrique García Asensio o Manel Valdivieso.

Ha dirigit l'Orquestra Simfònica del Vallès, la Banda Municipal de Barcelona, la Camerata Eduard Toldrà, l'Orchestre Buissonnier de Ginebra, la Jove Orquestra de Ponent de Lleida, o la Cobla Berga Jove. Ha fet cursos de direcció al capdavant de l'Orquestra de Cambra de Ginebra, l'Orquestra Simfònica de Bilbao i l'Orquestra Simfònica d'Euskadi, i ha col·laborat en una gravació amb l'Orquestra de Radiotelevisió Espanyola. Ha estat convidat pel Conservatori Superior de Música del Liceu i pel Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Ha estat el director titular de la Banda Municipal de Lancy (Suïssa), de l'Orquestra i la Banda de la Universitat Rovira i Virgili i de la Jove Orquestra InterComarcal.

En l'àmbit de la composició, ha guanyat dues categories dels "Premis Reus de Composició per a Corals Infantils", l'any 2012; el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya li ha publicat diverses obres.

Ricardo Descalzo, piano

L'interès per conèixer i compartir la música del nostre temps ha portat a Ricardo Descalzo a dedicar tota la seua activitat professional al seu estudi i difusió. Aquesta dedicació li ha permès obtenir múltiples premis en l'àmbit de concursos internacionals especialitzats. Ha obtingut a més el primer premi en més de quinze concursos nacionals i internacionals.

Ha rebut classes de Margarida Sitjes al Conservatori Òscar Esplà d'Alacant, Alexander Hrisanide al d'Amsterdam, Ana Guijarro en el de Sevilla i Josep Colom a la Universitat d'Alcalá de Henares.

La seua intensa activitat concertística l'ha portat a tocar en importants sales de tot el món i ha estat convidat per diferents universitats i conservatoris per oferir cursos d'especialització en música actual per a pianistes i compositors a Europa, els EUA i Corea.

Actualment treballa en un projecte audiovisual gravat a l'Auditori ADDA de la Diputació d'Alacant, "Piano Today" que pretén convertir-se en un portal de referència per a tot aquell interessat en conèixer el repertori solista escrit en els últims anys per a piano.

Ha estat professor de repertori pianístic actual a Musikene - Centre Superior de Música del País Basc durant 17 anys i ara és professor de piano contemporani a Esmar, Escola Superior de Música d'Alt Rendiment a València.

Espectacles

Banda Municipal de Castelló

26 de de setembre de 2021 · Auditori i Palau de Congressos de Castelló

Banda Municipal de Castelló

Compra entrades
Banda Municipal de Castelló

25 de de setembre de 2022 · Auditori i Palau de Congressos de Castelló

Banda Municipal de Castelló

Coorganitza

Col·labora

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Ensems

Tel. +34 961 206 515
ensems@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Ensems

Utilitzeu l'etiqueta #Ensems per comentar i compartir a les xarxes socials les vostres experiències, impressions i sensacions als concerts del festival!

Ens trobem als concerts!

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info