Portada >  > artistes > Natascha Nikeprelevic
Natascha Nikeprelevic

Natascha Nikeprelevic

Natascha Nikeprelevic

La vocalista Natascha Nikeprelevic és una improvisadora, intèrpret, compositora i intèrpret de música contemporània.

Va rebre una beca de 6 anys de la ciutat de Colònia (Alemanya) per a l'estudi «Improvisació Intermedia: música, pintura, teatre» a l'Acadèmia Capraia a Itàlia on estudiava juntament amb el company de Karlheinz Stockhausen, Michael Vetter. Durant vuit anys va exercir com a docent en aquest centre com a especialista en cant harmònic, tècniques vocals esteses i teatre estructural.

A més de tenir un programa internacional de concerts molt actius, Natascha organitza tallers regulars i classes magistrals en universitats i conservatoris de tota Europa, el Llunyà Orient i Canadà. L'enfocament intermedi dels seus estudis li permet treballar en un camp d'activitat molt divers: en el context de les arts, el teatre, la música, el teatre de ràdio i el cinema. Natascha actua com a solista, en diverses duoformacions i en col·lectius d'artistes revisant constantment, intensament i críticament temes com: poesia d'un llenguatge musical transverbal, improvisació, interacció d'intenció i coincidència, i igualtat d'objecte i subjecte.

La seua música, sempre improvisada, viu del poder dels contrastos: estructures del so amorfo, sorolls i atonalidad estranya que es transformen suavemente en melodies harmòniques i matisos. El resultat és l'essència d'un so orgànic-flexible. D'aquesta manera Nikeprelevic catapulta l'instrument de la veu acústicament cap a la versatilitat dels generadors de so electrònics.

Sobre la base del seu vocalisme poètic-dadaista, Natascha Nikeprelevic va desenvolupar una nova forma de teatre musical com una transició suau entre els gèneres de dansa, música, performance i pantomima. El so expressiu i els molts estils de la seua música vocal estan documentats en gairebé 30 treballs audiovisuals. El treball de Natascha es pot escoltar també en 13 retransmissions de so de llarga durada produïdes per Deutschland Radio Berlin i WDR Colonia. Gràcies a la seua barreja de purisme arcaic i la seua obertura experimental els seus vídeos tenen una audiència de més de 7 milions de visites. Natascha té gairebé 25.000 seguidors en els seus perfils de xarxes socials.

El llibre: Hardcore, Punk, and other Junk: Agressive Sounds in Contemporary Musi (Lexington Books, 2015) defineixen a Natascha - junto a Henri Chopin, Bob Cobbing, David Moss, Gil Joseph Wolman, Luciano Berio - com una artista que efectuó " contribucions sobresalientes en l'exploració de les possibilitats de la veu humana ". En 2016, la revista Good Magazine (EUA) va esmentar a Natascha Nikeprelevic com "la primera cantant d'harmònics al món".

Va contribuir de manera rellevant a la seua maduresa teatral una estada d'un any al Tanztheater Pina Bausch Wuppertal. Abans de ser especialista en música i vocalisme, Natascha va actuar en diversos papers com a ballarina i actriu. Va fer el seu debut als 19 anys en el paper d'Hölderlin: Empedokles amb el doble paper: Pausanias / Panthea. Com bailarina va estrenar l'ópera de Karlheinz Stockhausen dimecres a la llum en el paper de Luzikamel.

Altres referents significatius en la seua carrera van ser Peter Brook, Robert Wilson, Eugenio Barba i la llegenda Butoh Kazuo Ohno, amb qui Natascha va treballar en un programa juntament amb una Jooksan Dance en el Festival de teatre a Seül (Corea). Natascha ha estat convidada diverses vegades per l'Odin Teatret d'Eugenio Barba per a tallers i actuacions.

El gener de 2019 va crear el projecte Oracle com un musiteatro surrealista i dadaísta per a veu a capella i eines (túnica, tela, cebes) a SpaceMusic, Universitat de Colònia. En abril de 2018 Natascha. interpretà la seua obra Discurs diví en el Festival de Lunalia a Mechelen, Bélgica. El juliol de 2017 Nikeprelevic va ser convidat a actuar en el famós Grottensaal de Schloss Sancoussi durant el Musikfestspiele Potsdam Sansoucci. El juny de 2017, la WDR Radio Colònia va emetre la seua producció fonemònica.

Videos

Natascha Nikeprelevic

Natascha invented a new theatre form which she calls: "structural theatre" - this version of her solo: "allEin"-"(al(l) one") is a beautiful and impressing example. At Teatro Potlach near Rome she gave a four days class on "structural theatre" - to get an impression watch an excerpt of her conducted choir on youtube: http://www.youtube.com/watch?v=dDjTSO... Download Music: https://nataschanike.bandcamp.com/ Artist Page: http://www.natascha-nikeprelevic.de Facebook: https://www.facebook.com/Natascha.Nikeprelevic

Espectacles

Natascha Nikeprelevic - Oracle

07 de maig de 2019 · Sala García Navarro del Palau de la Música de València

Natascha Nikeprelevic - Oracle

Masterclass Natascha Nikeprelevic

06 de maig de 2019 · Conservatori Superior de Música de València Joaquín Rodrigo

Masterclass Natascha Nikeprelevic

Coorganitza

Col·labora

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Ensems

Tel. +34 961 206 515
ensems@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Ensems

Utilitzeu l'etiqueta #Ensems per comentar i compartir a les xarxes socials les vostres experiències, impressions i sensacions als concerts del festival!

Ens trobem als concerts!

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info