Portada >  > festival

festival

"L'home i la llei, l'home i la seua continua cerca d'allò desconegut, l'home i la redacció de les lleis amb les seues transgressions. Prometeo és l'home en la seua eterna set de noves terres i noves fronteres"

Luigi Nono

El lema de la 43ª edició del festival ENSEMS, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, és Illes – refugis – paradissos. Les Illes (Isoles) del Prometeo de Luigi Nono, ens convidaven a l'escolta. Un arxipèlag d'Illes sonores connectades. Enguany, tal vegada més que mai, ens agradaria fer una reflexió del que ens està passant a la societat degut a la maleïda pandèmia. Una introspecció que convida també a acostar-se a l'exterior, per tal de descobrir i experimentar els territoris sonors de la nostra programació. 

Amb esta idea d'arxipèlag, continuem intentant crear i assolint connexions amb diferents institucions. Xarxes de col·laboració que estan possibilitant, amb la suma de recursos, crear una programació amb molts tentacles per tractar d'arribar a un públic més divers, i ajudar a normalitzar la programació d'aquestes propostes sonores.

La programació es realitzarà enguany en dos blocs: del 7 al 16 de maig, i del 15 al 26 de setembre respectivament. Obrirem el festival amb una intervenció de l’espai públic, amb l’espectacle Occupy yourself a càrrec d’Alberto Bernal i Frames Percussion. Un desig cap a la comunicació real entre individus. La “nova quotidianitat” ha creat una situació de falsa llar, una situació de voyeurisme d’allò privat, d’individus-illa. Amb la “nova normalitat” pareix que es pretén que tot continue igual, encara que s’ha eliminat o delimitat la presència i el contacte real entre les persones, i al mateix temps, la llibertat i el dret a gaudir de l’espai públic. Una falsa sensació de que tot és substituïble per la seua virtualitat.

A l'Ensems d'enguany tindrem una incorporació de luxe, l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, fruit de l’estreta col·laboració del festival amb el Palau de Les Arts Reina Sofía. La seua participació junt a la Banda Simfònica Municipal de València, la Banda Municipal de Castelló, la Banda Municipal de Alicante, l'Orquestra de València, l' orquestra ADDA Simfònica, i la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, possibiliten una programació simfònica sense precedents.

Respecte a la representació dels intèrprets valencians al festival comptem amb la participació de Grup Illana, Paco Varoch, Synergein Project, Aión Dúo i el Grup Instrumental de València, que està de celebració pel seu 30 aniversari. Trío Zukan, Luis Tabuenca, Barcelona Clarinets Players i Alfonso Noriega són les propostes incloses en la programació que evidencien l’alt nivell de qualitat i d’evolució de la interpretació de noves músiques a l’Estat espanyol. 

Pel que fa als representants internacionals, comptarem amb la presència dels grups joves consolidats al circuit internacional Schallfeld Ensemble (Graz) i Ensemble Mosaik (Berlí), així com la dels lituans Trio Agora.

Amb l’objectiu de fomentar el contacte de grups i formacions orquestrals amb creadors i creadores de referència a nivell internacional, comptem amb convidats i convidades de luxe a la 43 edició d'Ensems, com són la compositora Liza Lim, i els compositors Pierluigi Billone i Clemens Gadenstätter. 

Per altra banda, Ensems continua apostant per projectes pedagògics en distints camps d’acció: la 33ª edició dels Encontres de Composició, dirigits al sector professional, comptarà amb la participació dels creadors i creadores convidades anteriorment mencionats, a més del violista Alfonso Noriega. 

Una de les grans apostes d'enguany és el projecte pedagògic, amb tres branques destacables. Dirigit a l’experimentació i creació sonora amb els joves, enguany enceta una coproducció amb el Palau de les Arts gràcies a la col·laboració de l’auditori valencià en el projecte europeu ENOA (European Network Opera Academies), que juntament amb un altre projecte dirigit a estudiants dels conservatoris professionals de València i La Vall d'Uixó, presentaran el concert Pleasure Island. La tercera branca ve de la mà de l'IVAM, amb el projecte El so revelat, tallers de sonorització d'objectes al voltant de l'exposició de l'obra de Mona Hatoum.

Cal remarcar que enguany l’Institut Valencià de Cultura ha fet una gran inversió en encàrrecs de composició musical en el context d’Ensems. D’aquesta manera obres d’Enrique Sanz-Burguete, Víctor Vallés, Martina Sabariego, Claudia Cañamero, Carolina Cerezo, Nuria Núñez, Álvaro de la Cruz, Josep Planells i Januibe Tejera s’inclouen en els programes de concert dels grups participants. En total s’estrenaran a Ensems vint obres de nova creació, i una vintena d’obres més s’interpretaran per primera vegada a l’Estat.

El 2021 continuarem apropant Ensems al públic més enllà dels límits de València. Podreu gaudir de la nostra programació a l’Auditori ADDA de la Diputació d’Alacant, a l’Espai d'Art Contemporani de Castelló (EACC) i a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, a més de al Palau de les Arts Reina Sofía, l’IVAM (Institut Valencià d’Art Modern), el Conservatori Superior de Música de València i la Universitat de València. 

Gràcies a totes les institucions públiques implicades, així com a les distintes col·laboracions privades, per la seua sensibilitat per acollir i recolzar un projecte com Ensems.

Necessitem les arts per a que ens expliquen el món i perquè ens allunyen del món. No tindria cap sentit esta plataforma sonora si no donàrem veu a este tipus de propostes, inhabituals en les programacions musicals del país. L'art en sí mateix consisteix en interrogar-se i no en respondre. 

Encara que la tecnologia que tenim al nostre abast pot ajudar molt en la comunicació, no deuria suplir l'encontre i l'experiència dels sentits de l'ésser humà. Per això, us convidem a gaudir d' Ensems, espai del so i per al so. Un festival de música per a tots els públics. Sense etiquetes, sense complexos. Us hi esperem!

 

Voro Garcia
Director artístic

Coorganitza

Col·labora

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Ensems

Tel. +34 961 206 515
ensems@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Ensems

Utilitzeu l'etiqueta #Ensems per comentar i compartir a les xarxes socials les vostres experiències, impressions i sensacions als concerts del festival!

Ens trobem als concerts!

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info