La Isla

La Isla

En col·laboració amb Fundación BBVA

En col·laboració amb Fundación BBVA

del 02 fins al 05 de maig de 2019

L'Illa

Nuria Núñez, B3: Brouwer trio, Víctor Fajardo, Javier Povedano, María Royo, Rafa Villalobos

Òpera de cambra composta per Nuria Núñez i produïda per Fundación BBVA amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Cultura. Interpretada per B3: Brouwer Trio, el baríton Javier Povedano i l'actor Víctor Fajardo.
Nuria Núñez Hierro, composició, direcció musical
Rafael Villalobos, dramatúrgia i concepte escènic
María Royo, videoartista

Javier Povedano, baríton
Víctor Fajardo, actor

B3: Brouwer Trio
Jenny Guerra, violí
Elena Solanes, violoncel
Carlos Apellániz, piano
Hi ha un home a la riba. Ningú a l'illa sap d'on ve, ni per què la seua barca va venir a encallar justament en la seua afable llar. No saben què fer. Sospiten, analitzen, discuteixen. L'home és un humà qualsevol: pot ser blanc o negre, pell fina o pelut, flac o gros. no importa la seua aparença física, sinó el que representa. "No era com ells ". Aquest home és un estranger. I ve a enterbolir la pau d'aquesta petita illa.

Amb l'ànim de provocar una confrontació real dels infants i joves amb el llenguatge contemporani de la música, de desenvolupar noves vies i estructures dramàtiques i de contribuir a la creacion de nou repertori, neix el projecte escènic L'Illa, una òpera de cambra d'al voltant d'una hora de durada per a públic des de deu anys d'edat lliurement inspirada en el llibre d'il·lustracions homònim de Armin Greder i textos de Gloria Fuertes, Italo Calvino i del poeta tuareg Hawad.

Aquest projecte té com a objectiu mostrar un tema complex, el de la migració i l'exili, dins d'un espai poètic multidimensional que estimule la reflexió i convide al públic, tant adults com infants, a participar de la cultura i comprendre millor el món que els envolta.

Pel que fa al procés de creació d'aquesta peça cal especificar que, prenent com a punts de partida i referència els textos de Gloria Fuertes, Italo Calvino i Hawad, la compositora i el director d'escena assumeixen també la funció d'elaborar un llibret nou, propi, amb l’objectiu que les dimensions musicals, dramatúrgiques i escèniques creisquen de forma paral·lela i puguen reaccionar contínuament entre elles durant el procés de treball. Per exemple, al impregnar la literatura els diferents planols sonors i espacials que conformen l'òpera, o en despertar l'escenografia reflexos visuals subtils que es converteixen en musicals. L'òpera es manifesta com a gènere viu dins un camp de forces on els seus elements: música, text, escena i espai coexisteixen forjant una experiència purament interdisciplinar
La plantilla de L'illa la componen un total de cinc intèrprets; tres músics, un baríton i un actor, les tasques transcendeixen la categoria en què es troben immersos. D'aquesta manera, tots són músics i actors a la vegada, exercint un paper o un altre en funció del desenvolupament de la història i permetent un anar i venir constant entre accions escèniques que sorgeixen de la música i accions musicals que sorgeixen de l'escena.

L'escenografia es desenvolupa en forma de videocreacions mitjançant les quals dialogarem amb l'espai a múltiples nivells. Per exemple, en l'obra no només podrem trobar textos cantats, parlats, xiuxiuejats sinó també projectats. A més utilitzarem enregistraments en vídeo dels intèrprets a través de les que explorarem el tema de la construcció i reconeixement de la pròpia identitat.

Les projeccions en escena se sumaran als recursos d'il·luminació, configurant un nou sentit de l'espai escènic, definit per telons i elements corporis però materialitzat per la llum i les imatges projectades. Imatges que permeten suggerir ambients i llocs, però que a més poden participar en l'acció dramàtica convertint-se en elements actorals. La incorporació de tecnologies de visió i intel·ligència artificial traslladen les projeccions cap al territori de les imatges pensants, on l'actor pot interactuar amb els elements projectats, fins i tot amb el text, que reacciona davant els seus moviments.

Finalment, com a compositora em sent molt compromesa no només amb la creació de nous públics sinó també amb la creació de nou repertori per al públic actual. Crec que compondre òpera avui dia implica fins a cert punt reinventar-la com a gènere, sobretot si va destinada a una jove audiència que encara no té prejudicis en els seus hàbits d'escolta. A més en el moment actual és inevitable repensar les estructures escèniques existents i aventurar-se a experimentar i desenvolupar nous formats. Em sembla molt necessari construir ponts que acosten la música contemporània a l'audiència més jove ja que ells són en realitat els més capacitats per entendre la diversitat actual de llenguatges sonors. Aquest projecte es presenta com una oportunitat única per desafiar el públic a viure un altre tipus d'experiències estètiques i per donar-los a conèixer una part de la nostra herència cultural que no es troba en els mitjans de masses.

El públic jove és obert i curiós i respon positivament quan és pres seriosament. Per això, crec que és imprescindible afrontar el procés de composició musical amb honestedat, des d'un posicionament estètic clar ia través d'un llenguatge sonor propi aportant al projecte la coherència, profunditat i complexitat d'una proposta artística seriosa que no caiga en mediocritats escèniques o en trivialitzacions musicals.

L'Illa és una obra singular que transcendeix el pedagògic i s'endinsa en els camins de l'art definint un espai poètic multidimensional que estimuli la reflexió i convidi al públic, tant nens com adults, a participar de la cultura i comprendre millor el món que els envolta .

Nuria Núñez Hierro

Programació

02/05/2019  11:00hTeatre RialtoConcerts '19
03/05/2019  11:00hTeatre RialtoConcerts '19
05/05/2019  11:00hTeatre RialtoConcerts '19

Coorganitza

Col·labora

 

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Ensems

Tel. +34 961 206 515
ensems@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Ensems

Utilitzeu l'etiqueta #Ensems per comentar i compartir a les xarxes socials les vostres experiències, impressions i sensacions als concerts del festival!

Ens trobem als concerts!

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info