Portada >  > programació > Alxarq, Amores Grup de Percussió i Orfeó Universitari de València
Orfeó Universitari de València

Orfeó Universitari de València

Amores Grup Percussió

Amores Grup Percussió

16 de de setembre de 2022

Alxarq, Amores Grup de Percussió i Orfeó Universitari de València

Alxarq Percussió, Amores Grup de Percussió i Orfeó Universitari de València

Dues de les formacions valencianes més rellevants del panorama contemporani reten homenatge al compositor grec Iannis Xenakis, en el centenari del seu naixement.  Iannis Xenakis és un dels pensadors musicals més rellevants del segle XX. Els seus sextets per a percussió han sigut claus en el desenvolupament del llenguatge de l'ensemble, trobant el punt d'unió i l'equilibri entre pensament matemàtic i l'expressió més visceral del drama i de l'art. El concert se celebrarà en la Plaça Viriat i comptarà amb la col·laboració de l'Orfeó Universitari de València.

Carles Salvador, percussió
David Merseguer, percussió
Jesús Fenollosa, percussió
Samuel Brazález, percussió
Angel García, percussió
Pau Ballester, percussió
Jesús Salvador “Chapi”, percussió
Miguel Angel Berbis, electrònica


Col·laborador: Orfeó Univiersitari de València
Francesc Valldecabres, director del cor


 

Programa

Idmen B (1985) Iannis Xenakis (1922 - 2001) 13’

Persephassa (1969) Iannis Xenakis (1922 - 2001) 30’


Notes al programa

Idmen B (1985) per a sextet de percussió i cor mixt, està construït sobre els textos de la Teogonia d’Hesíode, un dels autors més importants del segle VIII a. C. El contrast entre els clusters vocals i la pulsió del sextet recolza l’atmosfera dramàtica de l’obra, dividida en tres moviments on el compositor agafa fragments de les paraules d’Hesiòde i les posa en veu del cor.


Persephassa (1969) va ser un encàrrec per a la primera edició del Shiraz Arts Festival, per ser interpretada a l’aire lliure amb cada un dels percussionistes al peu de les columnes del palau de Darios el Gran, a les runes de Persèpolis, Iran. L’obra és un punt de referència en el procés d’exploració de la dimensió cinètica del so. Obsedit per la interioritat del so, a Terretektorh (1966) i Nomos gamma (1968), Xenakis començà a disposar els músics a l’entorn del públic, una translació del punt d’escolta que permet el joc amb l’espai com a paràmetre compositiu, explotant la pulsió, el timbre i l’espacialització, situant a l’audiència al centre de la experiència cosmica i visceral de la seua música.

«Persephassa, nom arcaic de Perséfone o Kore, deessa del renaixement de la natura en la primavera, dona de Plutó» (Iannis Xenakis, 1969)

Programació

16/09/2022  22:00hPlaça ViriatoConcerts

Videos

Alxarq Percussió_PHASES

Alxarq Percussió_PHASES

Coorganitza

Col·labora

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Ensems

Tel. +34 961 206 515
ensems@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Ensems

Utilitzeu l'etiqueta #Ensems per comentar i compartir a les xarxes socials les vostres experiències, impressions i sensacions als concerts del festival!

Ens trobem als concerts!

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info