Portada >  > programació > Banda Municipal de Castelló
Banda Municipal de Castelló_Concert Banda

Banda Municipal de Castelló_Concert Banda

25 de de setembre de 2022

Banda Municipal de Castelló

Biografies

Marcel Ortega, director

Programa

Passacaglia (2022) Miguel Matamoro (1991) Encàrrec de la Banda Municipal de Castelló.

Battement d'ailes (2017) José Luis Escrivà (1984)

Apotheosis of this Earth (1971) Karel Husa*

  1. Apotheosis

  2. Tragedy of Destruction

  3. Postscript

*Amb la  proecció d'un videoart realizat por Bernat Cucarella, a partir de l'obra de Karel Husa.


Notes al programa

Per segona vegada, la Banda Municipal de Castelló participa en el Festival Ensems.

El concert començarà amb Passacaglia, del gallec Miguel Matamoro (1991), obra per encàrrec de la formació castellonenca. Recuperant aquesta antiga forma barroca, revisitada al llarg dels segles per compositors com Franck, Brahms o Berg, Matamoro construeix un discurs a cavall de l'humor i la serietat, que entronca perfectament amb les sonoritats de l'orquestra de vent. En paraules del crític Paco Yáñez, Passacaglia 'aconsegueix donar amb el punt exacte entre els elements unificadors de la seua gran marxa central i les variacions que obrin els seus timbres i cromatismes, demostrant la bona escriptura del compositor gallec'.

La segona obra serà Battement d’ailes, del riolenc J. L. Escrivà (1984), per a banda i electrònica en viu. Sens dubte una de les obres més interessants de l'escriptura actual per a banda, no sols del nostre país. La seua escriptura troba un equilibri deliciós entre la música de cambra i el gran tutti i genera capes i plans sonors que donen lloc a una experiència totalment tridimensional, en la millor línia de l'actual escola parisenca de la qual tenim representants tan rellevants com Hèctor Parra. Sens dubte, l'obra d'Escrivà, que va centrar la seua tesi doctoral, farà gaudir al públic d'unes sonoritats que, sense perdre allò més experimental, fan sonar l'instrument amb tota naturalitat.

El concert culmina amb una de les pedres angulars del repertori per a banda de tots els temps. Apotheosis of this Earth, del txec-americà Karel Husa, un crit, un clam a la humanitat per a reflexionar sobre com estem alterant el món en què vivim fins al punt de portar-lo a la destrucció. Escrita el 1971 -el mateix any que es fundava Greenpeace i un abans de la primera conferència pel medi ambient de les Nacions Unides- , l'obra és colpidora, duríssima d'estil i de missatge. En paraules del compositor: “la possessió brutal de l'home i el mal ús de la bellesa de la naturalesa, si continua a la velocitat actual, només ens pot portar a la catàstrofe. Espere que siguem capaços de parar la destrucció d'aquesta preciosa Terra: és per això que la tragèdia de la destrucció musicalment descrita en el primer moviment i la desolació que comportaria les seues conseqüències, exposada en el tercer, han d'existir només com a fantasia, mai s'haurien de fer realitat”.

Programació

25/09/2022  11:30hAuditori i Palau de Congressos de CastellóConcerts

Videos

OSC | Finlandia op. 26 de J. Sibelius

Coorganitza

Col·labora

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Ensems

Tel. +34 961 206 515
ensems@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Ensems

Utilitzeu l'etiqueta #Ensems per comentar i compartir a les xarxes socials les vostres experiències, impressions i sensacions als concerts del festival!

Ens trobem als concerts!

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info