Portada >  > programació > Banda Simfònica Municipal de València
Compra entrades
Banda Simfònica Municipal de València

Banda Simfònica Municipal de València

26 de de setembre de 2021

Rafael Sanz-Espert, director

Banda Simfònica Municipal de València

Biografies

Rafael Sanz-Espert, director

Vicent Campos, trompeta


 

Despreziana  (2020-21) Víctor Vallés (1984) 13’ (Encàrrec IVC)

Per què no? (2021) Miguel Ángel Berbis (1972) 10’

Faula (2021) Álvaro Pérez (1999) 

Crisálida (2008 rev. 2019) Toni Goig (1963)

L'obra Despreziana de Víctor Vallès pretén ser un homenatge a un dels compositors més representatius de l'escola franco-flamenca de finals de segle XV i principis del XVI al 500 aniversari de la seua mort. Un compositor venerat per coetanis com G. Zarlino i M. Luter, de el qual prenem en préstec (com ell) la melodia del Pangue Lingua, un himne atribuït a Sant Tomàs d'Aquino que pretén representar la transsubstanciació (conversió del pa i el vi en el cos i la sang de Crist). Aquest cantus firmus pren vida a partir de tres gestos que cohesionen l'obra: un fort impuls que representa el naixement, un lament que representa la mort, i les microvariacions de el so (altura i/o tímbriques) que representen la vida mateixa. Tal com diria el professor Rafael Caro -gran coneixedor de la música xinesa-, "aquest dinamisme introduït en cada so és sinònim d'existència i energia, en definitiva, vida. Per contra, l'estatisme representaria la mort ".

No obstant això, no podíem deixar passar l'ocasió de citar, encara que de forma bastant encoberta, a un altre gran compositor del què es compleix una efemèride, Karel Husa (1921-2016). Es podria dir que, gairebé a manera de transubstanciació, algunes obres del txecoslovac cobren vida de la mà de Josquin.

Per què no? de Miguel Ángel Berbis és una peça per a trompeta solista i banda que reflecteix la veu d'un individu dins d'un col·lectiu d'individus i que tracta d'estimular noves preguntes des de l'expressió, el sentiment i el pensament.

Al 1714 Bernard Mandeville publicava The Fable of the Bees: or Private Vices, Public Benefits (La Faula de les Abelles: o Vicis Privats, Beneficis Públics). A aquest assaig, Mandeville mostrava, amb la comparació d’una colmena d’abelles, com els vicis formen part de la societat i mantenen aquesta en peu. Amb Faula, Álvaro Pérez Sánchez reflexiona sobre aquestes mateixes idees presents als nostres temps, plantejant un discurs per mitjà de la banda simfònica.

Crisálida de Toni Goig és una obra composta en tres moviments, de forma lliure en el seu conjunt però units per un leitmotiv fàcilment identificable, interpretat en forma de dansa per l'oboè ja en els primers compassos, que serà imitat i desenvolupat en diferents formes i per diverses seccions durant tota la composició, com a nexe d'unió entre les seues diferents parts i temes melòdics. Està inspirada en la recreació del miracle de l'existència de les papallones, a través de la metamorfosi en les diferents fases; des de l'eclosió de l'ou i desenvolupament de la larva (1r Mov.), la transformació en crisàlide (2n Mov.) i l'abast de l'edat adulta o imago (3r Mov.). Tot això vist de forma introspectiva o imaginària de com transcorre tot el procés vist des d'una perspectiva interna, la qual cosa s'intenta expressar musicalment evocant diferents estats d'ànim, tristesa, alegria, eufòria etc. Obra tonal amb efectes dissonants amb l'objectiu de reflectir el recorregut de l'inici del caos cel·lular fins a la perfecció que ens brinda la natura.

 


 

Programació

26/09/2021  12:00hAuditori del Palau de les ArtsConcerts '21

Preus: Entrada lliure fins completar aforament

Coorganitza

Col·labora

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Ensems

Tel. +34 961 206 515
ensems@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Ensems

Utilitzeu l'etiqueta #Ensems per comentar i compartir a les xarxes socials les vostres experiències, impressions i sensacions als concerts del festival!

Ens trobem als concerts!

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info