Portada >  > programació > Orquestra de València i Spanish Brass
Spanish Brass

Spanish Brass

Orquestra de València

Orquestra de València

Josep Vicent

Josep Vicent

26 d'd'abril de 2019

Orquestra de València i Spanish Brass

Biografies

SPANISH BRASS
ORQUESTRA DE VALÈNCIA
Josep Vicent, director

City Noir

La descomunal City Noir és una enorme creació simfònica d'uns trenta-cinc minuts de durada. Segons el propi John Adams, la inspiració primordial per a la peça és l'obra de l'historiador Kevin Starr sobre la Califòrnia urbana a finals de la dècada de 1940 i principis de 1950. La "ciutat", les seues llums i sobretot les seues ombres, no només com un lloc geogràfic sinó com un nexe social, com una font d'experiència sensual inesgotable i plena d'històries.

Sens dubte l'obra transcorre per paisatges que ens recorden l'estètica del Cinema Negre i l'orquestració super-simfònica de la música de jazz s'intercala entre àrees d'altíssima energia sonora i polirítmica i altres paisatges més relaxats.

Sent d'alguna manera la presència de la influència del compositor francès Darius Milhaud que va incrementant la seua "insistència" fins a arribar moments de sonoritat enorme, wagneriana en la seua grandària, molt típica d'altres obres d'Adams com el seu Short Ride on a Fast machine o The Chairman Dances, o el seu Harmonielehre, peces que en el passat vam interpretar conjuntament l'Orquestra de valència i jo. El pols del baterista de jazz i el contrabaix, és l'impuls clar d'aquesta tensa i nerviosa activitat cap a endavant, esquitxada de sols per a saxofó alt, trompeta, trombó, trompa ... L’obra té tres moviments: La ciutat i el seu doble, La cançó és per a tu i Boulevard Night.

Josep Vicent

Iubilum

Iubilum va ser composada durant l’hivern de 1979 a 1980 a Ginebra. Va ser encarregada pels directors del Teatro Colón en celebració del 400è aniversari de la fundació de la ciutat de Buenos Aires. El premier es va celebrar a Buenos Aires el 12 d'abril de 1980 amb l'orquestra del Teatro Colón dirigida per Bruno D’Astoli.

El meu pensament original era escriure una Fanfare, però a mesura que el treball es desenvolupava en la meua ment, sentia que una forma tripartida amb la durada d'una obertura era més adequada. Així, Iubilum va ser composada com una obra de tres moviments titulats Fanfare, Coral i Finale.

Alberto Ginastera

Cants de Lloança

L'obra parteix en la seua concepció de dos textos, Les Trobes en Lahors de la verge Maria (Yoland, escriptora valenciana, 1474) i Der Archipelagus de Friedrich Hölderin, aportant el primer la idea per al títol i el segon gairebé tot el material compositiu, encara que aquest derive parcialment també d'altres idees no relacionades amb l'obra de Hölderin, com alguns textos clàssics de la Mediterrània i esbossos relacionats amb la cultura magribina.

En definitiva, l'obra sorgeix i torna al nostre mar, a les seues ribes i a la sensació expressiva i evocadora que sempre ha fascinat. El poema de Hölderin es refereix constantment a posidó, el déu dels mars, relacionat amb els conceptes de "silenci" i "calma" (Stille en alemany) que utilitze i combine amb el concepte japonès de "Ma" (Espai negatiu: pausa, espai, obertura o interval) i que utilitze en forma d'instants de silenci, de pausa, d'interval de temps "congelat". Segons la filosofia japonesa, aquest espai pot estar ple d'energia i arribar a un estat de contemplació, la "spacetime o timespace experience".

L'obra intenta revelar, comunicar, el caràcter i/o significat de cada un dels versos de la secció primera de Hölderin a través de 22 Haikus musicals, moments d'experiència intensa i de concentració en l'acció creativa i interpretativa, que defineixen la construcció mètrica, l'accentuació i les possibilitats de l'hexàmetre original del poema.

Programa:

Alberto Ginastera (1916-1983) - Iubilum; symphonic celebration, op. 51 (1980)(10’)

Miguel Gálvez Taroncher (1974) - Cants de Lloança. Concierto para quinteto de metales. (2018) Encàrrec Festival Ensems

John Adams (1947) - City Noir (2009) (35’)

Programació

26/04/2019  19:30hSala Iturbi del Palau de la Música de ValènciaConcerts '19

Videos

Orquestra de València

Palau de la Música i Orquestra de València 30 anys junts a la teua ciutat.

Coorganitza

Col·labora

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Ensems

Tel. +34 961 206 515
ensems@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Ensems

Utilitzeu l'etiqueta #Ensems per comentar i compartir a les xarxes socials les vostres experiències, impressions i sensacions als concerts del festival!

Ens trobem als concerts!

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info