Màquines vibrants, mons sonors

Màquines vibrants, mons sonors

Aquest projecte compta amb el suport de Bankia Escolta València

Aquest projecte compta amb el suport de Bankia Escolta València

25 de de juny de 2020 · Online

Tallers online per a xiquets i xiquetes i per a professionals del sector musical

Els tallers online, que s'emmarquen en el projecte pedagògic de l'Festival Ensems 2020 sota el títol "Mons vibrants i criatures sonores", estan dirigits a xiquets i xiquetes entre 8 i 13 anys i a músics, professors/es, pedagogs/es musicals i públic general interessat en la creació sonora, l'animació i els recursos educatius del so. Es duran a terme a través de la plataforma ZOOM i requereixen d'inscripció prèvia. També es podran veure en obert a través de la pàgina oficial de facebook del festival. Aquest projecte compta amb el suport de Bankia Escolta València
Mons vibrants y criatures sonores”
Tallers ENSEMS de creació musical per a xiquets i xiquetes de 8 a 13 anys*
14, 16, 21 y 23 de Julio, de 10.30h a 11.30h

A propòsit del projecte pedagògic del Festival ENSEMS 2020, obrim 4 tallers online sobre creació sonora durant els mesos de Juliol 2020, dirigits a xiquets i xiquetes entre 8 i 13 anys (edats aproximades). L’objectiu d’aquests tallers és que els xiquets i xiquetes experimenten formes àmplies i variades de relacionar-se amb la música i el so, a partir de la idea de mapes, situacions quotidianes, contes i recorreguts sonors. En aquests tallers, convertim la nostra casa en un laboratori sonor a partir del qual explorar tot un mon de sonoritats presents en el nostre dia a dia. 

Dates i horaris: 14, 16, 21 i 23 de juliol de 10:30-11:30
Edats recomanades: 8 a 13 anys
Plataforma: les sessions es duran a terme a través de la plataforma en línia ZOOM. Us enviarem les instruccions per connectar-vos a través del correu electrònic.
Preu: els tallers són gratuïts prèvia inscripció
Llengua: castellà
Imapartit per: Cristina Cubells (cristinacubells.com)

Inscripció aquí: https://forms.gle/uG6M5SAnJN1qug2D9
 
1r TALLER: la casa com a macro partitura sonora
Dimarts 14 de Juliol / 10.30h a 11.30h
 
Els objectes d’ús quotidià amaguen un mon sonor ple de possibilitats que ens duen a qüestionar-nos perquè tenim dues orelles, més enllà d’escoltar les classes de matemàtiques. Aquest taller ens permetrà endinsar-nos en recursos i eines variades per a crear un mapa sonor de la nostra pròpia casa a partir de la idea de recorregut.
 
2º TALLER: accions sonores, llaunes, verdures i tasses motoritzades
Dijous 16 de Juliol / 10.30h a 11.30h
 
Durant el temps que has hagut d’estar tancat a casa, segurament has escoltat amb atenció als teus veïns penjant un quadre o escoltant la tele a tot volum. Probablement també has trobat a faltar els crits dels teus amics al pati de l’escola o al parc. Passar tant de temps en un mateix lloc ens ajuda a escoltar-lo d’una altre manera. Per exemple, t’has parat a pensar com sona el “cruhushush” quan talles una carlota? o què podries fer amb aquest so? En aquest taller, partirem de les sonoritats de les accions quotidianes per a construir la nostra pròpia composició musical a partir de la idea d’acció sonora. 
 
3r y 4º TALLER: contes cruels a l’oïda 
Dimarts 21 y dijous 23 de Juliol / 10.30h a 11.30h
 
Alguna vegada has llegit una història i t’has imaginat les veus dels personatges? T’agradaria crear una banda sonora per a contes? En aquests dos tallers, explorarem els sons de l’entorn quotidià, els instruments i els objectes per a compondre el nostre propi conte sonor. Partirem de clàssics salvatges com les històries cruels i fantàstiques dels “Petits macabres” d’Edward Gorey o “La trista mort del noi ostra” de Tim Burton, així com les historietes de Max i Moritz. 

___________
Mons vibrants y criatures sonores”
Tallers ENSEMS de formació pedagògica i creació interdisciplinària
22, 23, 29 i 30 de juliol de 18h a 20h

 
A propòsit del projecte pedagògic del Festival ENSEMS 2020, proposem 4 tallers online dirigits a músics, professors/es, pedagogs/es musicals i públic general interessat en la creació sonora, l'animació i els recursos educatius del so. Els tallers s'emmarquen dins del projecte pedagògic d’ENSEMS “criatures sonores i mons vibrants”, centrat en pensar la capacitat de lo quotidià per a excedir les nostre expectatives i articular noves formes de narrar la nostra relació amb el mon a partir de la interdisciplinarietat. 
 
Dates i horaris: 22, 23, 29 i 30 de juliol, de 18h a 20h.
Públic a què es dirigeix: músics, professors / es, pedagogs / es musicals i públic general
Plataforma: les sessions es duran a terme a través de la plataforma en línia ZOOM. Us enviarem les instruccions per connectar-vos a través del correu electrònic
Preu: els tallers són gratuïts amb prèvia inscripció
Llengua: castellà
Equip: coordinat per Marina Hervás (marinahervas.com) i Cristina Cubells (cristinacubells.com)
Impartit per Diego Ingold, Úrsula Sant Cristòfol, Hara Alonso i Jesús Jara
Certificació: els tallers es certificaran per l'Institut Valencià de Cultura amb un total de 10 hores de càrrega lectiva.

Inscripció ací: https://forms.gle/VRKtvTo9ZDETqJBC7

TALLER I
STOP MOTION IL·LUSTRATS: recursos bàsics d’animació 2D per a narrar històries
22 de Juliol, de 18h a 20h
Diego Ingold (@diego_ingold) 
 
Un tros de paper i un llapis: així comença tot, però: qui no ha volgut “donar vida” a les històries i a tots els personatges que hi apareixen? L’objectiu d’aquest taller és treballar el pla com a superfície dinàmica. Per això, coneixerem diversos recursos artístics i tècnics per a explicar històries en stop motion a partir de l’ús d’objectes quotidians. 
 
TALLER II
EL PROPI SO: so, músiques i objectes en l’experimentació artística
23 de Juliol, de 18h a 20h
Úrsula S. Cristóbal (https://ursulasancristobal.wordpress.com)  
 
L’escolta no solament ens permet explorar l’entorn sinó també la subjectivitat del nostre cos com una part integrant de l’entorn sociocultural. Sons, músiques i objectes, permeten abordar problemàtiques on la individualitat i la col·lectivitat s’interrelacionen (com per exemple la violència, la discriminació o la pèrdua). Parint del treball de diverses artistes contemporànies, aquest seminari proposa estratègies pràctiques que permeten relacionar el so, el cos i els objectes amb l’expressió de la subjectivitat. 

TALLER III
CONTES SONORS: aproximació a l’art sonor des d’una perspectiva interdisciplinària
29 de Juliol de 18h a 20h
Hara Alonso (https://haraalonso.com
 
En aquest taller els participants aprendran eines per a la creació literària des d’una perspectiva sonora. Per mitjà de diversos jocs i exercicis de creació col·lectiva, així com l’escriptura de microcontes, haikus i partitures gràfiques, ens endinsarem en l’art sonor amb l’objectiu d’estimular la creativitat, la improvisació i l’experimentació sonora. 
 
TALLER IV
LABORATORI ELECTROSONOR: eines per a treballar el so com a vibració
30 de Juliol, de 18h a 20h
Jesús Jara  (http://oficioselectrosonoros.org/equipo/
 
Si parem atenció al mon que ens envolta, des de la transmissió de les ones a l’aigua, provocades per l’impacte d’una pedra en la seva superfície, fins a les vibracions produïdes per la membrana d’un altaveu o l’oscil·lació d’unes partícules a una  determinada velocitat, son percebudes per les nostres oïdes com so. En aquest taller construirem el nostre propi laboratori electrosonor i coneixerem eines que ens ajudaran a visibilitzar la relació entre el so i la vibració per mitjà de l’electricitat. 
 

Coorganitza

Col·labora

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Ensems

Tel. +34 961 206 515
ensems@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Ensems

Utilitzeu l'etiqueta #Ensems per comentar i compartir a les xarxes socials les vostres experiències, impressions i sensacions als concerts del festival!

Ens trobem als concerts!

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info