Els tallers online, que s'emmarquen en el projecte pedagògic de l'Festival Ensems 2020 sota el títol "Mons vibrants i criatures sonores", estan dirigits a xiquets i xiquetes entre 8 i 13 anys i a músics, professors/es, pedagogs/es musicals i públic general interessat en la creació sonora, l'animació i els recursos educatius del so.
Es duran a terme a través de la plataforma ZOOM i requereixen d'inscripció prèvia. També es podran veure en obert a través de la pàgina oficial de facebook del festival.
Aquest projecte compta amb el suport de Bankia Escolta València
“
Mons vibrants y criatures sonores”
Tallers ENSEMS de creació musical per a xiquets i xiquetes de 8 a 13 anys*
14, 16, 21 y 23 de Julio, de 10.30h a 11.30h
A propòsit del projecte pedagògic del Festival ENSEMS 2020, obrim 4 tallers online sobre creació sonora durant els mesos de Juliol 2020, dirigits a xiquets i xiquetes entre 8 i 13 anys (edats aproximades). L’objectiu d’aquests tallers és que els xiquets i xiquetes experimenten formes àmplies i variades de relacionar-se amb la música i el so, a partir de la idea de mapes, situacions quotidianes, contes i recorreguts sonors. En aquests tallers, convertim la nostra casa en un laboratori sonor a partir del qual explorar tot un mon de sonoritats presents en el nostre dia a dia.
Dates i horaris: 14, 16, 21 i 23 de juliol de 10:30-11:30
Edats recomanades: 8 a 13 anys
Plataforma: les sessions es duran a terme a través de la plataforma en línia ZOOM. Us enviarem les instruccions per connectar-vos a través del correu electrònic.
Preu: els tallers són gratuïts prèvia inscripció
Llengua: castellà
Imapartit per: Cristina Cubells (
cristinacubells.com)
Inscripció aquí: https://forms.gle/uG6M5SAnJN1qug2D9
1r TALLER: la casa com a macro partitura sonora
Dimarts 14 de Juliol / 10.30h a 11.30h
Els objectes d’ús quotidià amaguen un mon sonor ple de possibilitats que ens duen a qüestionar-nos perquè tenim dues orelles, més enllà d’escoltar les classes de matemàtiques. Aquest taller ens permetrà endinsar-nos en recursos i eines variades per a crear un mapa sonor de la nostra pròpia casa a partir de la idea de recorregut.
2º TALLER: accions sonores, llaunes, verdures i tasses motoritzades
Dijous 16 de Juliol / 10.30h a 11.30h
Durant el temps que has hagut d’estar tancat a casa, segurament has escoltat amb atenció als teus veïns penjant un quadre o escoltant la tele a tot volum. Probablement també has trobat a faltar els crits dels teus amics al pati de l’escola o al parc. Passar tant de temps en un mateix lloc ens ajuda a escoltar-lo d’una altre manera. Per exemple, t’has parat a pensar com sona el “cruhushush” quan talles una carlota? o què podries fer amb aquest so? En aquest taller, partirem de les sonoritats de les accions quotidianes per a construir la nostra pròpia composició musical a partir de la idea d’acció sonora.
3r y 4º TALLER: contes cruels a l’oïda
Dimarts 21 y dijous 23 de Juliol / 10.30h a 11.30h
Alguna vegada has llegit una història i t’has imaginat les veus dels personatges? T’agradaria crear una banda sonora per a contes? En aquests dos tallers, explorarem els sons de l’entorn quotidià, els instruments i els objectes per a compondre el nostre propi conte sonor. Partirem de clàssics salvatges com les històries cruels i fantàstiques dels “Petits macabres” d’Edward Gorey o “La trista mort del noi ostra” de Tim Burton, així com les historietes de Max i Moritz.
___________
“
Mons vibrants y criatures sonores”
Tallers ENSEMS de formació pedagògica i creació interdisciplinària
22, 23, 29 i 30 de juliol de 18h a 20h
A propòsit del projecte pedagògic del Festival ENSEMS 2020, proposem 4 tallers online dirigits a músics, professors/es, pedagogs/es musicals i públic general interessat en la creació sonora, l'animació i els recursos educatius del so. Els tallers s'emmarquen dins del projecte pedagògic d’ENSEMS “criatures sonores i mons vibrants”, centrat en pensar la capacitat de lo quotidià per a excedir les nostre expectatives i articular noves formes de narrar la nostra relació amb el mon a partir de la interdisciplinarietat.
Dates i horaris: 22, 23, 29 i 30 de juliol, de 18h a 20h.
Públic a què es dirigeix: músics, professors / es, pedagogs / es musicals i públic general
Plataforma: les sessions es duran a terme a través de la plataforma en línia ZOOM. Us enviarem les instruccions per connectar-vos a través del correu electrònic
Preu: els tallers són gratuïts amb prèvia inscripció
Llengua: castellà
Equip: coordinat per Marina Hervás (
marinahervas.com) i Cristina Cubells (
cristinacubells.com)
Impartit per Diego Ingold, Úrsula Sant Cristòfol, Hara Alonso i Jesús Jara
Certificació: els tallers es certificaran per l'Institut Valencià de Cultura amb un total de 10 hores de càrrega lectiva.
Inscripció ací: https://forms.gle/VRKtvTo9ZDETqJBC7
TALLER I
STOP MOTION IL·LUSTRATS: recursos bàsics d’animació 2D per a narrar històries
22 de Juliol, de 18h a 20h
Diego Ingold (@diego_ingold)
Un tros de paper i un llapis: així comença tot, però: qui no ha volgut “donar vida” a les històries i a tots els personatges que hi apareixen? L’objectiu d’aquest taller és treballar el pla com a superfície dinàmica. Per això, coneixerem diversos recursos artístics i tècnics per a explicar històries en
stop motion a partir de l’ús d’objectes quotidians.
TALLER II
EL PROPI SO: so, músiques i objectes en l’experimentació artística
23 de Juliol, de 18h a 20h
Úrsula S. Cristóbal (
https://ursulasancristobal.wordpress.com)
L’escolta no solament ens permet explorar l’entorn sinó també la subjectivitat del nostre cos com una part integrant de l’entorn sociocultural. Sons, músiques i objectes, permeten abordar problemàtiques on la individualitat i la col·lectivitat s’interrelacionen (com per exemple la violència, la discriminació o la pèrdua). Parint del treball de diverses artistes contemporànies, aquest seminari proposa estratègies pràctiques que permeten relacionar el so, el cos i els objectes amb l’expressió de la subjectivitat.
TALLER III
CONTES SONORS: aproximació a l’art sonor des d’una perspectiva interdisciplinària
29 de Juliol de 18h a 20h
Hara Alonso (
https://haraalonso.com)
En aquest taller els participants aprendran eines per a la creació literària des d’una perspectiva sonora. Per mitjà de diversos jocs i exercicis de creació col·lectiva, així com l’escriptura de microcontes, haikus i partitures gràfiques, ens endinsarem en l’art sonor amb l’objectiu d’estimular la creativitat, la improvisació i l’experimentació sonora.
TALLER IV
LABORATORI ELECTROSONOR: eines per a treballar el so com a vibració
30 de Juliol, de 18h a 20h
Jesús Jara (
http://oficioselectrosonoros.org/equipo/)
Si parem atenció al mon que ens envolta, des de la transmissió de les ones a l’aigua, provocades per l’impacte d’una pedra en la seva superfície, fins a les vibracions produïdes per la membrana d’un altaveu o l’oscil·lació d’unes partícules a una determinada velocitat, son percebudes per les nostres oïdes com so. En aquest taller construirem el nostre propi laboratori electrosonor i coneixerem eines que ens ajudaran a visibilitzar la relació entre el so i la vibració per mitjà de l’electricitat.