El Festival

El festival Ensems constitueix, des de la seua creació fa 46 anys, un espai d’exhibició, reflexió, interpretació i creació bàsica per al panorama actual de la música contemporània, tant en contextos acadèmics com artístics. Ensems és el festival degà de la música de creació recent a Espanya i s’ha convertit per mèrits propis al llarg de la seua trajectòria també en la trobada per excel·lència de la música contemporània al nostre país, així com un dels festivals de referència al nou panorama musical i de creació sonora a nivell internacional.

En les quasi cinc dècades de trajectòria, el compromís amb la música de creació i la resposta a la seua idiosincràsia i complexitat, així com la voluntat de fer de València la capital de la música contemporània i d’Ensems el punt en comú per a intèrprets, compositors, directors i aficionats de tot el món, han estat el motor i la raó de ser del festival. Concerts, diàlegs, trobades de composició i altres activitats paral·leles representen el nucli de la programació d’un festival fonamental per prendre el pols al sector i aprofundir en les peculiaritats sense perdre de vista l’acostament a nous públics.

Ensems 2024. Songs of wars I have seen

No vam voler mai que el tema d’aquesta edició d’Ensems fos la guerra. I així ha sigut. El tema no és la guerra. Tanmateix, els esdeveniments actuals ens afecten de manera tan directa i intensa que qualsevol forma d’art, siga performatiu o no, no es pot mantindre impassible davant de la realitat que ens toca viure. Perquè tracta d’això la música contemporània: de l’actual, del que és humà, de la comunicació, dels nostres gestos, paraules i sons. També dels nostres silencis.

Per això, aquest 46è Festival Internacional de Música Contemporània Ensems ha centrat el seu tema no en la guerra mateixa, sinó com la música contemporània aborda la guerra. Perquè la nostra música parla de nosaltres, sent, pateix i es fa humana. La música sempre reflecteix la societat. Dir “música contemporània” no s’hauria d’associar amb termes com ara difícil, minoritària o acadèmica, encara que la definició siga imperfecta, polisèmica i transite habitualment entre aquests qualificatius. La música contemporània és una música que parla del nostre present des d’una perspectiva diferent de l’habitual, sempre mirant enrere, per entreveure el nostre futur sonor més proper.

Així, Ensems es basa en alguns dels pilars fonamentals d’aquesta reflexió sonora sobre la guerra, la violència i la relació entre la música contemporània i la societat. Entre ells destaca la interpretació d’una de les obres més interessants i exigents del compositor i director de teatre alemany Heiner Goebbels. A través d’un text de l’escriptora nord-americana Gertrude Stein, basat en el seu darrer llibre ‘Guerras que he visto’ (1945), es presenta l’obra de teatre musical que dona títol al festival Ensems d’aquest any: ‘Songs of Wars I Have Seen’. És una música que no només parla de la guerra, sinó de les cançons que queden a la nostra memòria, fragments de vides arrencades i transformades en sons, en música, cantades i contades, aquí per les dones dels grups Harmonia del Parnàs i el Grup Instrumental de València sota la direcció musical de la jove directora Chloe Rooke. Allò antic i modern: tot és música.

El festival també es proposa reflexionar sobre la guerra i la violència, especialment envers les dones, a partir de l’afròpera ‘The Golden Stool’, de Gorges Ocloo i Josse de Pauw, en una coproducció del LOD Muziektheater & Toneelhuis amb l’Òpera Ballet Vlaanderen & O. Festival Rotterdam, el Palau de les Arts i l’Institut Valencià de Cultura, amb el suport d’ENOA.

En tot cas, Ensems és molt més que un festival: suposa un punt de trobada per a compositors, músics, artistes sonors, públic, idees a través de nous sons i espais sonors inesperats. És una oportunitat per gaudir dels millors solistes i ensembles espanyols, oferint experiències artístiques úniques i transformadores que busquen arribar a una audiència el més àmplia possible. A més, Ensems es consolida com a plataforma nacional i internacional per a la nova música i les formes d’art contemporani a Espanya. Amb una programació arriscada i diversa, el festival té com a objectiu involucrar el seu públic habitual i atraure noves audiències, oferint oportunitats creatives i innovadores per a tothom i participant activament en la vida cultural de la nostra societat.

Ensems també ret homenatges i records, com el 150è aniversari del naixement d’Arnold Schönberg o el sincer tribut al compositor valencià-canadenc recentment desaparegut José Evangelista, estretament vinculat a aquest festival. Aquest any també homenatjarem l’Arditti Quartet, referent del sector que celebra 50 anys de compromís amb la música de nova creació i els seus compositors. A més, Ensems es converteix en un lloc d’acollida per a altres esdeveniments dedicats a la música contemporània, com Volumens – Festival d’Art Digital, Música, Ciència i Tecnologia, i ofereix un avanç del Festival Polirítmia, que aquest any amplia els continguts a la percussió i els ritmes de la música contemporània.

Amb un programa molt variat i al llarg de set dies, Ensems oferirà més de 40 activitats que inclouen concerts, òperes, teatre, instal·lacions sonores, conferències, converses, encàrrecs de composició, estrenes absolutes o trobades de compositors. Ensems segueix complint amb la música del seu temps, i ja són 46 anys com a punt de trobada imprescindible per a la música contemporània espanyola i internacional.

EQUIP
Producció
Toni Marchante
Producció
Pere Manuel
Producció
Beatriu Traver
Producció
Sonia Gil
Producció
José Ferriol
Producció
Victoria Vázquez
Producció
Pepa Albors
Producció
Charo Villanueva
Documentació
Jorge García i Rafael Sanchis
Imatge i disseny gràfic
Marta Negre
Comunicació
Institut Valencià de Cultura
Disseny web
Yinsen Studio
Documentació audiovisual
Nerea Coll
Traducció
Gary Smith
Impressió
Impresum
Direcció general IVC
Álvaro López-Jamar
Direcció adjunta de música i cultura popular valenciana
Joan Cerveró
Amb el personal del IVC